Motion till riksdagen
2009/10:So667
av Rosita Runegrund m.fl. (kd, c, v, fp, m)

Nationell SRHR-policy och strategi


kd404

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att utforma en nationell SRHR-strategi.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att samordna det preventiva arbetet för att förhindra oönskade graviditeter, STI och hiv.

Motivering

Sverige har en lång tradition av att arbeta med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter nationellt men trots det är siffrorna för STI, klamydia, hiv och oönskade graviditeter höga. Sverige värnar om människors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter och under det senaste året har regeringen på olika sätt lyft fram vikten av att det nationella preventionsarbetet blir mer effektivt. I juni 2009 lade en arbetsgrupp på Socialdepartementet fram promemorian ”Bättre förutsättningar för det förebyggande arbetet” (S2007:D) med en rad förslag på åtgärder för att förhindra oönskade graviditeter och förbättra det nationella preventiva arbetet. Ett förslag i promemorian är att Socialstyrelsen ska ha i uppdrag att samordna det nationella preventiva arbetet. Det är bra om det preventiva arbetet samordnas för att bli så effektivt som möjligt. Men för att säkerställa en sammanhållen politik på detta område bör även en nationell SRHR-policy och -strategi utformas. Idag utformar landstingen sina egna SRHR-strategier/policyer men det saknas riktlinjer för vad dessa ska innehålla.

I ”Bättre förutsättningar för det förebyggande arbetet” återfinns en rad bra förslag. Det är nu angeläget att dessa förslag förverkligas och genomförs i enlighet med det arbete som Socialstyrelsen redan gjort på området: nationell handlingsplan mot klamydia och nationell kommunikationsstrategi för det förebyggande arbetet mot klamydia, hiv, sexuellt överförda infektioner och vissa blodburna sjukdomar.

Sverige har sedan några år tillbaka en policy för arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i den internationella politiken. I denna definieras sexuell hälsa, sexuella rättigheter, reproduktiv hälsa och reproduktiva rättigheter utifrån existerande internationella överenskommelser på följande sätt:

Sverige behöver en motsvarande strategi för det nationella arbetet som tar sikte på STI, hiv och oönskade graviditeter samt på människors rättigheter på området. Ovan nämnda definition skulle kunna användas som utgångspunkt även i det nationella arbetet.

Detta vill riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 6 oktober 2009

Rosita Runegrund (kd)

Annika Qarlsson (c)

Elina Linna (v)

Cecilia Wigström i Göteborg (fp)

Sofia Arkelsten (m)