Motion till riksdagen
2009/10:So664
av Roger Tiefensee (c)

Gårdsförsäljning i Sverige


c569

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta gårdsförsäljning av lokalt producerat vin och öl.

Motivering

En turistform som är stor och utbredd i många länder i Syd- och Centraleuropa är matturismen. I exempelvis Italien och Frankrike är det vanligt att besökare väljer att spendera sin semester på landsbygden för att botanisera bland mångfalden av ostar, korvar och viner. I Sverige finns det knappt någon motsvarande turism alls trots att en opinionsundersökning regeringen har låtit göra, visar att över 80 procent av de tillfrågade ser mat och upplevelser genom mat som en viktig del av sin semester. Sverige är dessutom ett land med gott om delikatesser av toppkvalitet.

Ostron från Bohuslän, saffranspannkaka från Gotland och ost från Flen är bara några exempel på vad Sverige kan erbjuda. Tack vare vår rena natur, vårt kalla klimat och våra långa sommardagar anser många att de svenska råvarorna tillhör de bästa i världen. En måltid bestående av sill och potatis med jordgubbar och vispgrädde till efterrätt uppfattas kanske inte som speciellt exotiskt med svenska mått mätt, men i många andra delar av världen är det precis vad det är.

Även alkoholhaltiga drycker har möjlighet att locka besökare till den svenska landsbygden. Redan idag finns ett antal mindre producenter av vin och öl som tar emot besökare och som kan berätta om druvans och maltets kvaliteter. Deras företagande begränsas dock av att de inte får sälja sina produkter direkt till sina besökare och av att de inte kan producera de volymer som krävs för att få sälja via Systembolagets ordinarie sortiment. Gårdsförsäljning av vin och öl skulle släppa loss den kraft som finns bland dessa entreprenörer.

Centerpartiet har en restriktiv syn på alkohol och slår vakt om det svenska alkoholmonopolet, men vi anser ändå att det ska bli tillåtet att under kontrollerade former sälja alkohol på gårdsnivå. Alkoholutredningen, som publicerades i mars 2009, ansåg dock att gårdsförsäljning inte skulle vara förenligt med Systembolagets försäljningsmonopol och att EU skulle kunna fälla Systembolagets monopol i EG-domstolen.

Jag har svårt att se hur gårdsförsäljning skulle innebära konkurrens för Systembolaget och hur den skulle hota folkhälsan. Dessutom har EU-kommissionen uttalat att det inte finns några juridiska hinder mot en reglerad gårdsförsäljning direkt till konsumenter av lokalproducerade drycker i Sverige. Gårdsförsäljning i liten skala måste gå att förena med Systembolagets försäljningsmonopol. Erfarenheterna från vårt grannland Finland bekräftar detta.

Förutom fler jobb och ökad tillväxt på landsbygden hoppas jag att gårdsförsäljningen kan få flera svenskar att upptäcka att alkohol inte bara är ett berusningsmedel utan att det även är en sällskapsdryck, en smakupplevelse och ett hantverk.

Stockholm den 6 oktober 2009

Roger Tiefensee (c)