Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta gårdsförsäljning av lokalproducerat öl, vin och cider.
I Europa är lokal gårdsförsäljning av öl, vin och cider en både traditionell och betydande del av landsbygdens näringsliv. Här är gårdsförsäljning en stor turistattraktion med guidade turer, provsmakning och inköp. Sverige är det enda EU-landet som förbjuder lokal gårdsförsäljning av öl, vin och cider. Detta hindrar landsbygdens utveckling och försvårar för det lokala näringslivet och utvecklingen av lokal turism. Långsiktigt sett motverkar detta sysselsättningen och småföretagandet på landsbygden.
Enligt Alkoholutredningen som publicerades i mars 2009 skulle gårdsförsäljning inte vara förenligt med Systembolagets försäljningsmonopol och EU skulle, enligt densamma, kunna fälla Systembolagets monopol i EG-domstolen. Det är dock svårt att föreställa sig hur gårdsförsäljning skulle innebära konkurrens för Systembolaget och hur den skulle hota folkhälsan. Dessutom har EU-kommissionen uttalat att det inte finns några juridiska hinder mot en reglerad gårdsförsäljning direkt till konsumenter av lokalproducerade drycker i Sverige. Gårdsförsäljning måste vara förenligt med Systembolagets försäljningsmonopol.
Remissinstanser till regeringens alkoholutredning så som Jordbruksverket samt även SIEPS (Svenska Institutet för europapolitiska studier), Tillväxtverket, LRF, SHR (Svenska Hotell och Restaurangföretagare) och Företagarnas riksorganisation ställer sig positiva till gårdsförsäljning. Sverige behöver en modern alkoholpolitik som kombinerar folkhälsa, småföretagande, detaljhandelsmonopol och gårdsförsäljning.
En småskalig svensk vinproducent kan idag inte sälja sina varor direkt till kunden utan måste istället gå via det lokala Systembolaget. Detta är krångligt och avkastningen försvåras av Systembolagets urval och storskalighet. Dagens alkohollagstiftning gynnar inte småföretagare och innebär att småskalig svensk produktion av öl, vin och cider har tuffare villkor i förhållande till andra EU-länder. Detta hotar lokala producenters lönsamhet samt en positiv utveckling för svensk turism och för vårt företagsklimat.
I vårt grannland Finland tillåts gårdsförsäljning av alkohol sedan 1995 samtidigt som detaljhandelsmonopolet finns kvar. Gårdsförsäljning utgör en bråkdel av marknaden och är därmed inget hot mot monopolet. Den finska gårdsförsäljningen visar inte på en ökad konsumtion men istället på utveckling av jordbruket, turismen och landsbygden i stort. Det går alltså att kombinera alkoholförsäljningsmonopol med gårdsförsäljning.
Gårdsförsäljning har en stor potential för den lokala turismen som besöks- och upplevelseplatser. I Sverige finns ett stort intresse för närproducerat livsmedel och småskaliga svenska vin- och ölproducenter har visat ett stort intresse för gårdsförsäljning. Att kunna provsmaka och utan mellanhänder köpa med sig lokalproducerat öl eller vin skulle vara väldigt positivt för lokal turism, landsbygdens sysselsättning och lokala öl- och vinproducenters avkastning. Dessutom är mattransporterna världen över en stor klimatbov. Närproducerade och miljövänliga produkter bör främjas, och svenska företagare på landsbygden behöver bättre förutsättningar för att överleva och växa.
Vi har redan en imponerande utveckling av närproducerad mat i Sverige, låt oss fortsätta på den vägen. De små lokala livsmedelsföretagen är mycket viktiga för landsbygdens näringsliv, turism och utveckling. Sverige behöver fler småföretagare, landsbygden behöver fler möjligheter och bättre förutsättningar för fler jobb. Det går att kombinera en ansvarsfull alkoholpolitik med småföretagande och gårdsförsäljning av alkohol på landsbygden. Därför bör lokal gårdsförsäljning av öl, cider och vin tillåtas även i Sverige.