Motion till riksdagen
2009/10:So639
av Margareta Cederfelt (m)

Snabbare process för svensk läkarlegitimation


m1734

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förbättra möjligheterna för erfarna utländska läkare att erhålla svensk läkarlegitimation.

Motivering

Inom flera medicinska specialiteter råder idag brist på läkare, exempelvis allmänläkare, patologer och röntgenläkare. Även inom områdena infektion och hud råder läkarbrist, om än i mindre omfattning. Dessa brister skulle kunna avhjälpas om läkare med utbildning från icke EU-land erbjöds handledning och praktik snabbare än vad som är fallet idag.

För utländska läkare utan erfarenhet finns idag möjligheter att få specialutbildning för att erhålla svensk legitimation. Det är ett bra initiativ. Däremot är situationen inte tillfredsställande när det gäller läkare med mer än fem års tjänstgöringstid. De är hänvisade till att på egen hand rekrytera en praktikplats. Att hitta en adekvat praktikplats kan vara en tidskrävande uppgift beroende på medicinsk inriktning och landsting.

Svårigheten för erfarna läkare att hitta en praktikplats kan bero på ett stort antal faktorer, exempelvis brist på kvalificerade handledare och brist på ekonomiska resurser hos landstinget eller kliniken.

Att utbilda en svensk läkare med specialistlegitimation tar cirka tolv år, medan det tar ett till två år att utbilda en utländsk erfaren läkare till legitimerad specialistläkare.

Om erfarna läkare med utländsk utbildning erbjöds praktik snabbare skulle de fortare kunna erhålla svensk legitimation och därmed kunna göra värdefulla insatser i svensk hälso- och sjukvård. Medicinsk kompetens är en färskvara som snabbt blir inaktuell. Detta är ytterligare ett skäl till att snabbt erbjuda utländska läkare praktik så att de kan erhålla svensk legitimation.

För att säkerställa, kvalitetssäkra och snabba på processen att erbjuda utländska läkare med yrkeserfarenhet adekvat praktik så att de kan erhålla svensk legitimation på samma villkor som oerfarna läkare med utländsk legitimation, bör regeringen se över hur ett nationellt program kan organiseras.

Stockholm den 6 oktober 2009

Margareta Cederfelt (m)