Motion till riksdagen
2009/10:So636
av Margareta Cederfelt (m)

Samhällsservice via IT för personer med funktionsnedsättning


m1943

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att garantera personer med funktionsnedsättning tillgång till samhällsservice via Internet.

Motivering

En viktig samhällsuppgift är att underlätta för personer med funktionsnedsättning att leva ett fullvärdigt och normalt liv. När allt fler aktiviteter har koppling till eller genomförs helt via Internet ger det stora möjligheter för personer med funktionsnedsättning att delta på samma villkor som andra. Samtidigt behöver stöd utvecklas och erbjudas för att möjliggöra detta. Sverige som en av de ledande IT-nationerna har här en given roll att ligga i framkant. Ett bra första steg är att alla tjänster som stat, kommun och landsting erbjuder via Internet är anpassade med hänsyn till funktionsnedsattas behov.

Statliga Handisam har på regeringens uppdrag utrett arbetet med att tillhandahålla hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning. Området för Internet och kommunikation kallas för e-inkludering och slutsatserna är att mycket återstår innan de handikappolitiska målen uppnås på detta område.

Målen för handikappspolitiken ”är en samhällsgemenskap med mångfald som grund, att samhället utformas så att människor med funktionshinder i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhällslivet, jämlikhet i levnadsvillkor för flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionshinder” som det formuleras i proposition 2008/09:1.

Handisams utredning visar att de övergripande målen behöver implementeras även för området e-inkludering och där generera konkreta och utvärderingsbara delmål. Det är delvis möjligt att använda nuvarande lagstiftning och ändå uppnå förbättringar.

Ett särskilt viktigt område att belysa är offentlig service via Internet. När fler och fler tjänster kräver dator med Internetuppkoppling påverkar detta personer med funktionsnedsättning. I en del landsting ses dator som ett hjälpmedel landstinget bekostar men i andra gäller motsatt inställning. Det är rimligt att kunna ha kontakter med myndigheter på ett effektivt och modernt sätt oavsett var i landet en person bor, varför nationella kvalitetsriktlinjer bör tas fram för att säkerställa detta.

I upphandlingsskedet av en ny tjänst är kostnaden som lägst att tillse att tjänsten är anpassad för personer med funktionsnedsättning. Att ändra i befintliga tjänster är dyrare och att göra en helt ny tjänst kan vara ännu mer kostsamt. I offentliga upphandlingar och i interna projekt med e-tjänster finns möjlighet att ställa krav på att tjänsterna eller produkterna från början, eller med enkla förändringar, ska kunna nyttjas av funktionsnedsatta.

Framväxten av ett informationssamhälle ger goda möjligheter för personer med funktionsnedsättning att delta på samma villkor som alla andra. Därför är det avgörande att redan nu göra de viktiga val som leder till att detta blir verklighet.

Förslag på hur detta kan förverkligas kan vara att de tjänster över Internet som erbjuds av offentlig sektor ska vara anpassade för personer med funktionsnedsättningar. Det kan även handla om att utarbeta nationella riktlinjer som säkerställer att rätten till stöd för införskaffande av IT-utrustning som hjälpmedel gäller i hela landet. Men det kan även gälla hur man i offentliga upphandlingar kan säkerställa krav på att produkter och tjänster redan från leverans kan användas av personer med funktionsnedsättning.

Stockholm den 6 oktober 2009

Margareta Cederfelt (m)