Motion till riksdagen
2009/10:So623
av Anne Ludvigsson m.fl. (s)

Privatiseringar i välfärden


s78013

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en rättvis och kvalitetssäkrad sjukvård.

Motivering

Borgerliga politiker på alla politiska nivåer genomför nu med stor iver en privatisering av sjukvården. Argumenten är att fler vårdgivare ger ökad tillgänglighet och valfrihet samt att konkurrens leder till större effektivitet och därmed lägre kostnader. Det finns dock väldigt lite stöd för att dessa argument är hållbara. Man kan hitta enskilda exempel på både lyckade och misslyckade privatiseringar. Man kan också hitta exempel på både lyckade och misslyckade omorganiseringar av offentligt drivna verksamheter. Men det är svårt att hitta systematiska utvärderingar.

Klart är att uppsplittringen av hälso- och sjukvården leder till både kostnader och nyttovärden, men ingen vet alltså hur stora. Det går därför inte att dra några slutsatser om att privatiseringar inneburit mer systematiska förbättringar eller förändringar. Däremot ser vi att företag gjort vinster som delats ut till aktieägarna istället för att återinvesteras i verksamheten. Det är därför inte så konstigt att näringslivet trycker på för att sjukvårdsmarknaden ska öppnas ännu mer för privata initiativ.

Den politiska nivån i landstingen ska bestämma vilka valsystem som ska införas men det måste finnas nationella riktlinjer som garanterar att tillgången till sjukvård blir rättvis. Samhället har en absolut skyldighet att se till att alla sjukhus och vårdcentraler håller hög kvalitet oavsett vilken utförare man väljer. Därför är den borgerliga politiken med fri och kravlös etableringsrätt, och ersättningssystem som inte tar hänsyn till socioekonomiska faktorer, helt orimlig. En okontrollerad marknadsekonomi är ingen bra modell för att styra sjukvården.

Vi socialdemokrater vill att medborgarna ska ha möjlighet att välja utförare. Därför är det positivt att det finns fler utförare än bara landstinget eller kommunen. Och för att skapa verklig valfrihet måste det ställas tydliga och höga kvalitetskrav på alla verksamheter – oavsett om de är privat eller offentligt drivna. Vi vill därför ha en nationell kvalitetscertifiering för att det inte ska gå att tumma på kvalitet och säkerhet för att tjäna pengar. Samhället måste oavsett vilken sjukvårdsmodell landstingen väljer kunna garantera att alla människor får den sjukvård de behöver.

Akutsjukhusen har en ytterst strategisk funktion i den svenska sjukvården. Kontrollen över dessa måste därför behållas av samhället. Akutsjukhusen får därför inte bolagiseras och säljas, vare sig i sin helhet eller som enskilda delar.

Stockholm den 1 oktober 2009

Anne Ludvigsson (s)

Carina Hägg (s)

Carina Ohlsson (s)