Motion till riksdagen
2009/10:So618
av Carina Ohlsson m.fl. (s)

Socialpolitik


s65032

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökade insatser för att bekämpa ungdomars utsatthet.

Motivering

Vi möter allt oftare tidningsrubriker om bränder av skolor, stenkastning och våld. Särskilt är det storstädernas ytterområden som drabbas. I Göteborg är Backa, Biskopsgården, Frölunda och Tynnered särskilt utsatta. Detta våld kan inte försvaras eller accepteras. Men det är inte heller så enkelt att bara rop på fler poliser hjälper.

Det ökande våldet drabbar i ökande grad också ungdomar själva. Varje år anmäls ca 12 000 fall av misshandel där offren inte känner gärningsmännen. Sex procent av ungdomarna uppger att de slagit någon så illa att denne behövt söka sjukvård enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Det vanligaste offret är en pojke mellan 15 och 24 år. Enligt Brå har våldet i och för sig varken ökat eller minskat över åren. Däremot har det vuxit fram en våldskultur i vissa ungdomsgäng, t.ex. de som slåss i sitt fotbollslags namn, för sin skola mot någon annan, en stadsdel mot en annan osv. Också de kriminella gängen har ökat. Det är den utvecklingen vi oroas av i Göteborg och andra storstäder i dag. Men också landsbygden drabbas allt mer av detta problem.

För att bryta denna trend krävs en aktiv politik på många områden. Vi måste som vuxna låta ungdomarna ta plats. Ungdomars växande känsla av att lämnas utanför måste brytas. Det kräver insatser på många områden.

Varje barn behöver en god start i livet. Den goda starten innefattar en bra mödra- och barnhälsovård, där samverkan mellan olika stödfunktioner inte bara blir ord på papper utan en verklig service till unga familjer, familjecentraler som erbjuder ett flexibelt och kompetent stöd till föräldrar där både föräldrastöd och professionell barnhälsovård och socialtjänst samverkar med barnets bästa som utgångspunkt. En ordentligt utbyggd förskola, med pedagogisk kompetens och med riktade resurser som stöd för barn med särskilda behov och små barngrupper, blir en god uppväxtmiljö för barn och ett särskilt stöd för utsatta barn och familjer. Mödravårdscentraler och barnavårdscentraler, liksom förskola och skola räds ibland att anmäla missförhållanden till socialtjänsten. Det är felriktad omsorg. Går man inte tidigt slipper man ofta tvångsinsatser. Så länge det gäller små barn är föräldrarna ofta motiverade att ta emot hjälpinsatser. Ge varje skola en kontaktpolis.

Den ökande fattigdomen måste brytas. Skillnaderna mellan barn är fortfarande alldeles för stora i Sverige. Enligt riksdagens utredningstjänst, RUT, ökar barnfattigdomen i dag i Sverige bland alla barn under 18 år, från 8,4 procent 2006 till 11,5 procent 2009. För ensamstående med barn är ökningen ännu högre. En politik för barn och unga och mot ökande våld måste därför omfatta en mer rättvis fördelningspolitik med höjda underhållsstöd, flerbarnstillägg och bostadsbidrag som ett ytterligare stöd till föräldrar och deras barn och unga. Därtill behöver vuxenvärlden satsa på ungdomarnas utveckling och hälsa. Ungdomshus, samlingslokaler, idrotts- och kulturverksamhet ger alternativ till destruktiva gäng. Rätt till snabb hjälp när problemen dyker upp kan skapas via en fungerande skolhälsovård.

Så skapar vi en ung generation med framtidstro i stället för utanförskap.

Stockholm den 1 oktober 2009

Carina Ohlsson (s)

Alf Eriksson (s)

Ann-Christin Ahlberg (s)

Birgitta Eriksson (s)

Jörgen Hellman (s)

Lars Johansson (s)