Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om klassificering av droger i EU.
I Sverige behöver vi en lagändring för att kunna stoppa det allt stridare inflödet av nya droger, som ännu inte hunnit narkotikaklassas i vårt land. Det finns exempel på hur den svenska tullen exempelvis tvingats släppa igenom 25 kilo av ett amfetaminliknande preparat bara för att det inte var förbjudet i Sverige, samtidigt som ämnet var narkotikaklassat i andra länder.
Vad som klassificeras som narkotika är väldigt olika i EU:s olika medlemsländer. Detta medför stora svårigheter i bekämpningen av drogrelaterade problem på både EU-nivå och nationellt. I Sverige klassificeras narkotika enligt narkotikastrafflagen som läkemedel eller hälsofarliga varor med beroendeframkallande egenskaper eller euforiserande effekter eller varor som med lätthet kan omvandlas till varor med sådana egenskaper eller effekter och som på sådan grund är föremål för kontroll enligt en internationell överenskommelse som Sverige har biträtt, eller av regeringen har förklarats vara att anse som narkotika enligt lag. Vad som av den svenska regeringen förklarats vara att anse som narkotika kan skilja sig mycket från vad exempelvis den nederländska regeringen anser vara narkotika. Därför behövs det en samordnad klassificering av narkotika på EU-nivå.
Problemet i Sverige i motsats till andra länder är att tullen måste jaga enskilda ämnen, i stället för att preparaten finns samlade i större grupper. Detta försenar insatserna från både tullens och polisens sida. En samordnad klassificering av narkotika på EU-nivå skulle ge bättre resultat i kampen mot narkotikan. Tull och polis skulle på ett enklare sätt kunna stoppa narkotika och samarbeta över nationsgränserna om den svenska klassificeringen av narkotika sammanfaller med andra länders.
Detta betyder absolut inte att legaliseringen av vad som anses vara narkotiska preparat bör se likadan ut inom hela EU. Varje land bör själv välja vilka av de narkotikaklassade preparaten som är lagliga respektive olagliga.