Motion till riksdagen
2009/10:So600
av Siw Wittgren-Ahl (s)

Värdighet i vården


s78020

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder som säkerställer att utlandsfödda får lika bra vård som svenskfödda.

Motivering

Grundtanken med den offentliga vården är att alla ska ha rätt till sjukvård och att sjukvården ska utgå ifrån den enskildes medicinska behov. Det ska alltså inte vara plånboken eller hudfärgen som avgör hur bra vård man får. När det gället akutvården i Sverige så är den jämlik. Det finns dock undersökningar som visar att eftervården inte är jämlik gällande utlandsfödda och infödda svenskar. Statistik från Stockholm visade exempelvis för några år sedan att dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar var 40 procent högre i de invandrartäta förorterna än i förorter där flertalet är svenskfödda. Man kan även se att läkare skriver ut betydligt mindre blodfettssänkande medel till utlandsfödda.

Känslan av att vara diskriminerad i sjukvården gör att många utlandsfödda väljer att söka vård utomlands för att få ett bättre bemötande. Detta är inte acceptabelt. Socialdemokraterna lokalt i Stockholms län har föreslagit att man ska inrätta särskilda hälsokommunikatörer för att förbättra folkhälsan och avhjälpa språk- och kulturproblem för utlandsfödda som söker vård. Hälsokommunikatörer ska kunna arbeta på bland annat akutmottagningar och vårdcentraler, men också i bostadsområden där folkhälsan är dålig och där språk och kultur är ett hinder för att nå fram med information. Kommunikatörernas uppdrag är att vara en resurs som ska kunna lotsa utlandsfödda medborgare rätt och på det viset verka för en bättre livsstil. Detta enskilda exempel är intressant men det finns säkert fler goda förebilder när det gäller metoder att förbättra vården för utlandsfödda.

Regeringen bör därför finna fler sätt att säkerställa att utlandsfödda får lika bra vård som svenskfödda.

Stockholm den 6 oktober 2009

Siw Wittgren-Ahl (s)