Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gymkort på remiss som komplement till sjukgymnastik.
Många aktörer är i dag involverade i processen att hjälpa människor tillbaka efter en sjukperiod. Rehabiliteringskedjan har blivit en allt viktigare del i och med ändrade regler när det gäller sjukförsäkringen. Fler personer kommer tillbaka till yrkeslivet igen; i bästa fall kan man gå tillbaka till det arbete som man hade tidigare och i andra fall måste man kanske byta arbetsuppgifter eller utbilda sig till ett nytt yrke. I värsta fall kanske man inte kan arbeta alls.
Gemensamt för många av dessa personer är att de har fått ett livslångt funktionshinder som bidrar till att livet inte ser ut som tidigare och att man får tillbringa mycket av sin tid inom vården. Den kan vara allt från upprepade läkarbesök och provtagningar till kontinuerlig sjukgymnastik.
För många blir träning av kroppen lika viktig som att ta medicin i olika former. Allt fler studier visar på vikten av att träna för att få igång sin cirkulation, och många experter menar att detta i sig t.ex. kan lindra smärta, öka rörligheten i leder och stärka muskler. Träningen blir en förutsättning för att man ska klara sin vardag oavsett om man har arbete eller inte.
I dag är man oftast hänvisad till sjukgymnaster för medicinsk träning och många behöver gå hos sjukgymnast upprepade gånger per år, inte sällan väntandes i långa köer. Arbetar man dessutom så kan det vara svårt att få ihop pusslet med arbetet och besöken hos sjukgymnasten. När man väl kommit så långt som att kunna boka tider så passar de inte alltid dem som arbetar. Risken blir då att man kanske struntar i sin träning med följden att man mår sämre och att man faller tillbaka i sjukskrivning.
Flera av besöken hos sjukgymnasten och de långa väntetiderna skulle kunna avhjälpas genom att man istället kunde gå till ett gym i sin närhet för att träna. Ofta har man redan fått ett träningsprogram hos sjukgymnasten och går på slentrian dit för träning som skulle kunna ske på ett annat ställe.
Ytterligare anledningar till att man stannar kvar inom sjukgymnastiken är att man inom sjukvården har högkostnadsskydd och bara betalar vården upp till en viss summa eller att man bor på en liten ort med små möjligheter att välja vårdgivare.
Flera gym har i dag ett stort utbud av träningsmaskiner, duktig personal samt tillgång till sjukgymnaster som går att boka för konsultation. Detta skulle man kunna nyttja bättre. Gymmen har dessutom varierade öppettider, oftast sju dagar i veckan. Detta ökar avsevärt valmöjligheten för den egna individen att kunna välja vilken tid och dag man vill och kan träna. På detta sätt kan man också anpassa träningstiderna efter de förutsättningar man har när det gäller t.ex. arbetstider.
Miljön på gymmen är också stimulerande och man kommer bort från sjukhuskänslan, vilket i sig kan ha en positiv inverkan på den enskilda individen.
Mot bakgrund av detta föreslås i denna motion att man ska ge möjlighet att få gymkort på remiss. I praktiken innebär det att man kan få ersättning för periodkort antingen per år eller per halvår på gym istället för att man går till sjukgymnasten. Patienten skulle kunna betala upp till högkostnadsskyddet och vårdgivaren den resterande summan. Detta borde bli billigare för landstingen på sikt än den lösning man har i dag. Detta tål också att tänkas på när man tänker på den demografiska utvecklingen och de stora pensionsavgångar som kommer.
Vi vet i dag att vårdsektorn står inför en omvälvande framtid där man kommer att ha svårt att få tag på personal. Detta kommer att leda till långa köer och ytterligare fördröjning för de som kommer att behöva vårdsektorn kontinuerligt. Ett sätt är då att se nya möjligheter att kunna ge vård och inte bara det traditionella sättet, speciellt när utvecklingen går mot att hälsan blir allt viktigare i samhället.
Man borde också ge gymmen möjlighet att kunna anslutas till Försäkringskassan för att patienter ska kunna nyttja högkostnadsskyddet.
I dag är det många unga med funktionshinder som behöver komma ut i arbetslivet men också träffa jämnåriga. Med möjligheten att få utföra sin sjukgymnastik på ett gym skulle dessa ungdomar också få tillfällen att träffa jämnåriga i ett bredare socialt nätverk.
I detta samspel finns stora mänskliga och samhällsekonomiska vinster.