Motion till riksdagen
2009/10:So578
av Karin Åström m.fl. (s)

Arbete mot alkohols och drogers skadeverkningar


s46013

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbete mot alkohols och drogers skadeverkningar.

Motivering

Folkhälsoinstitutet har redovisat skrämmande siffror över att ett ökande antal människor är alkoholberoende. Mellan åren 2003 och 2007 har antalet kvinnliga alkoholister ökat med 50 %. För männen är ökningen 25 %. Det är ca 385 000 barn som växer upp i hem med alkoholproblem. Folkhälsostudien visar också på det individuella lidandet med misär och sjukdomar men också på att alkoholen kostar oss minst 160 miljarder kronor årligen.

Dessutom utövas det mesta av våldet i vårt land av människor som är alkohol- och drogpåverkade. Det finns också uppgifter om att i var tredje sjukhussäng vårdas någon vars vårdbehov beror på alkoholskador. Men det mest tragiska är det mänskliga lidandet, som inte kan redovisas i pengar. Känslor, ånger, misshandel har ingen prislapp. Många barn får växa upp under svåra förhållanden med upplevelser som de får bära med sig hela livet.

Alkohol och droger är stora samhällsproblem som hotar människors liv och hälsa. Samtidigt ser vi i lägen av en allt kärvare samhällsekonomi att det skärs ner på resurser inom förebyggande verksamheter, t.ex. inom skola, fritidsverksamhet, inom socialvårdande insatser m.m.

Det behövs verkligen en tydlig attitydförändring och en ökad insikt om alkohol- och drogfaror. Vi är medvetna om att Sverige bedriver en restriktiv alkoholpolitik och vi är mycket angelägna om att den ligger fast, och Sverige ska också arbeta för en mer restriktiv syn på alkohol inom EU. Riksdagen antog under våren 2006 en nationell handlingsplan för att förebygga alkoholskador, och det övergripande målet var att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar genom insatser för att minska den totala alkoholkonsumtionen. Vi anser det viktigt att alla parter i samhället på ett tydligt sätt åstadkommer en alkoholfri uppväxt genom att skjuta upp alkoholdebuten och minska berusningsdrickandet samt åstadkomma fler alkoholfria miljöer. Det är oerhört viktigt att vi bekämpar den illegala alkoholhanteringen och att ingen alkohol ska förekomma i trafiken, i arbetslivet eller under graviditeten.

Det är beklagligt att den borgerliga regeringen valde att lägga ner Alkoholkommittén och Mobilisering mot narkotika i tider då det verkligen finns behov av en tydlig attitydförändring mot såväl alkohol som droger.

Vi anser att det i landets skolor bör bedrivas en tydligare undervisning om alkohols och drogers skadeverkningar samt att resurser bör prioriteras inom elevvården och att sociala organ och verksamheter prioriteras. Tillsammans med alla goda krafter måste vi arbeta för att det skapas fler alkoholfria miljöer och uppväxtförhållanden.

Stockholm den 2 oktober 2009

Karin Åström (s)

Alf Eriksson (s)

Carina Hägg (s)

Kerstin Engle (s)

Luciano Astudillo (s)

Pia Nilsson (s)

Thomas Strand (s)