Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gårdsförsäljning av alkohol.
De senaste femton åren har alkoholkonsumtionen i Sverige ökat med 30 procent och beräknas nu till 9,5 liter ren alkohol per vuxen invånare och år. I alkoholens spår följer våld och skadegörelse. Nyligen visade Brottsförebyggande rådet att våldsverkare i åtta fall av tio är påverkade av alkohol. Om vi vill minska våldet måste alkoholkonsumtionen minska. Trots det är det många som vill öka försäljningen av alkohol genom att tillåta gårdsförsäljning, bland annat via Systembolaget.
Argumenten för gårdsförsäljning motiveras bland annat utifrån en vilja att stödja landsbygdens näringsliv. Gårdsförsäljning kan tyckas vara en liten fråga. Vad kan ett par flaskor vin mer eller mindre betyda? Men det är små steg mot att äventyra hela Systemmonopolet. Om gårdsförsäljning skulle införas, oberoende om det går via Systembolaget eller inte, kommer alkoholkonsumtionen att öka. Dessutom kan man fråga sig om Systembolaget skulle klara av att upprätthålla samma kvalité på sortimentet vid gårdsförsäljning.
Alkoholutredningen, som presenterades i mars 2009, anser att försäljning direkt från tillverkaren inte bör tillåtas eftersom det inte är förenligt med monopolet. Sådan försäljning av starköl och spritdrycker är också, enligt Alkoholutredningen, olämpligt ur alkoholpolitisk synvinkel.
Det är viktigt att slå vakt om den restriktiva alkoholpolitiken, och i den ingår inte gårdsförsäljning i någon form. En minskad alkoholkonsumtion skulle förbättra folkhälsan och bidra till ett mer levande och välmående samhälle. Detta bör regeringen ta hänsyn till i beredningen av alkoholutredningens förslag.