Motion till riksdagen
2009/10:So542
av Göran Thingwall (m)

Pappografi


m2006

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om pappografi, ett sätt att med PSA-screening tidigt upptäcka prostatacancer och BPH.

Motivering

De facto insjuknar ca 10 000 män i prostatacancer varje år och ca 2 500 dör av sjukdomen. Jag tycker att det är en självklarhet att kolla PSA och vill att vi inför PSA-screening. Varför inte kalla det pappografi? Mammografi har vi haft länge och diskussionerna går ibland höga huruvida denna screening minskar antalet döda i bröstcancer. Detsamma gäller PSA, men nyligen publicerade studier visar att PSA är viktigt att mäta för att komma in tidigt i sjukdomsförloppet, få ett baseline-värde. Urologförbundet i USA vill införa screening från 40 (!) års ålder upp till 70 års ålder. Varför inte låta varje man mellan dessa år själv få avgöra om han vill kontrollera sitt PSA-värde? Kvinnorna får ett brev hem med erbjudandet om mammografi. Obs, det är ett erbjudande, inte ett tvång! Varför skall männen diskrimineras och behöva söka läkare för att få en remiss för kontroll? Detta är omständligt och ett stort hinder för oroliga män. Man beställer inte gärna enkom en tid för PSA-koll!

Ett högt värde på PSA behöver dessutom inte betyda att man har cancer utan kan vara, och är oftast en snäll förstoring av prostatan, s.k. BPH (benign prostatahyperplasi). Symptom är miktionsbesvär, vilka i sig är något som man drar sig för att få hjälp med, och kan lätt avhjälpas med medicinering.

PSA (prostataspecifikt antigen) är inte någon hundraprocentig undersökning av prostatan. Andra mer säkra markörer behöver forskas fram och kommer inom en snar framtid. Samtidigt skall sägas att höga värden skall kombineras med en rektalundersökning av prostatan och när så behövs även med en biopsi. I nuläget har vi dock inget annat att erbjuda och det är oerhört cyniskt att konstatera att på grund av en ej hundraprocentig metod skall vi inte erbjuda männen att själva få ta ansvar, utan samhället låter hellre ca 2 500 män varje år dö av sviterna av prostatacancer. Det måste väl ändå vara bättre att få ett falskt positivt resultat av ett för högt PSA än att söka doktorn för ett misstänkt ryggskott som visar sig vara en värk av en metastaterande prostatacancer?

Stockholm den 2 oktober 2009

Göran Thingwall (m)