Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en utredning om patienternas tillgång till bromsmediciner.
Årtionden av forskning, utveckling, utprovning och testning ligger bakom varje nytt medicinskt preparat som når Sveriges konsumenter. Landstingen köper in de bästa och mest effektiva preparaten för att alltid säkerställa god tillgång till dessa när en patient dyker upp med de rätta förutsättningarna för att ta emot preparatet. Vid nydiagnostiserad MS krävs idag effektiva bromsmediciner för att om möjligt stoppa de svåraste symtomen vid sjukdomen, och det sker numera i vissa fall så effektivt att sjukdomsförloppet helt avstannar.
Det rapporteras om fall där patienten kunnat lämna rullstolen och om fall där patienten efter en tids behandling med bromsmedicin gått från att vara helt sjukskriven till heltidsarbete. Aldrig tidigare har vi kunnat se så effektiva behandlingsmetoder.
Kroniskt svåra sjukdomar ingår i prioriteringsgrupp 1 enligt riksdagsbeslut 1997. Men på senare år har landstingens ekonomi ställts på hårda prov och på alltfler håll sparas det pengar till men för patienter – inte minst med sjukdomar som MS och Parkinson. Flera landsting anger att de inte har råd med fler patienter som har behov av bromsmediciner.
Alla medborgare ska ges lika rätt till vård och de med de största behoven ska ges högsta prioritet. För att förhindra de värsta symtomen av MS, i synnerhet vid den mest aggressiva varianten, måste patienten få tillgång till den mest effektiva behandlingsmetoden.
Det är viktigt att en hel patientgrupp inte ställs åt sidan. Bedömningen av varje enskild patient ska utgå från vad som är optimalt för just den personen. Det finns bra bromsmediciner och jag anser att en utredning bör tillsättas för att se över patienternas tillgång till dessa preparat.