Motion till riksdagen
2009/10:So532
av Lennart Sacrédeus (kd)

Socialstyrelsens prövning av aborter


kd713

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över Socialstyrelsens prövningsgräns för aborter.

Motivering

Världen blir allt mer global och länders lagstiftningar påverkar varandra i allt större utsträckning. Så också när det gäller aborter. I dag är Sverige det enda land i Europa där prövning inte görs för aborter på foster efter graviditetsvecka 12.

När utländska kvinnor från den 1 januari 2008 gavs möjlighet att få abort utförd i Sverige innebar detta något oprövat i Europa, och ännu finns inte statistik som visar lagändringens konsekvenser. De utländska kvinnorna finns visserligen med i abortstatistiken, men kan inte skiljas ut, enligt riksdagens utredningstjänst. Tidigare fanns sådana uppgifter redovisade i den årliga statistiken, men med lagändringen försvann den möjligheten. Socialstyrelsen har nu i uppdrag att åter göra statistiken tillgänglig.

Vi vet därmed inte om antalet aborter ökat markant, men vi vet att Sverige undergräver övriga Europas abortlagstiftningar genom att som enda land inte pröva skälen för sena aborter. Sverige står inte opåverkat av övriga EU, och denna fråga är inte ett undantag.

Stödet för en sänkning av 18-veckorsgränsen är förhållandevis stort i Sverige, enligt de undersökningar som gjorts. Detta är kanske inte så märkligt med tanke på att Sverige har ett av de högsta aborttalen i hela Syd-, Väst- och Nordeuropa.

Den synnerligen liberala 18-veckorsgränsen medverkar vidare till att utsorteringen av foster med Downs syndrom ökar. Utvidgad användning av kubtester har i Danmark resulterat i att aborter av barn med Downs syndrom har tilltagit och liknande resultat är att vänta, också i Sverige, om inte en justering av abortlagen görs.

Vidare möjliggör 18-veckorsgränsen att somliga flickor inte får födas, just för att de är flickor. Hade Sverige haft samma tidsgränser som våra grannländer hade detta försvårats avsevärt.

Det finns flera skäl att anpassa den svenska tidsgränsen för abort utan prövning till likhet med större delen av Europa. Redan i dag prövar Socialstyrelsen ett antal av de aborter som utförs. Därför är en tanke i svensk abortlagstiftning att kvinnan kan behöva uppge skäl till varför hon vill avbryta graviditeten.

Socialstyrelsens prövningsgräns för aborter bör sammanfattningsvis sänkas för att den bättre ska stämma överens med övriga EU-staters lagstiftning, vilket bör beredas i vanlig ordning med början i att regeringen tillsätter en utredning. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2009

Lennart Sacrédeus (kd)