Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta gårdsförsäljning av öl, vin, cider och starksprit.
Sedan Sveriges inträde i EU år 1995 råder det en etableringsfrihet på den svenska öl-, vin-, cider- och spritmarknaden. Det innebär att privata aktörer som uppfyller vissa kriterier fritt får tillverka och distribuera alkoholhaltiga drycker. Vid försäljning av de tillverkade produkterna är aktörerna dock begränsade till tre olika distributionskanaler: restauranger, partihandlare och Systembolaget.
Systembolaget har en given särställning som försäljningskanal, men att sälja sina produkter genom det ordinarie sortimentet är en tids- och kostnadskrävande process. I praktiken har de större aktörerna en stark konkurrrensfördel eftersom Systembolaget i huvudsak bygger sin bedömning på volymefterfrågan, vilket är en fullt legitim utgångspunkt, men det försvårar kraftigt för de mindre tillverkarna. Även om deras produkt är starkt efterfrågad krävs det volymer som de har svårt att snabbt kunna leverera.
Det bör därför övervägas hur de mindre aktörerna kan ges bättre möjligheter än idag för att skapa en bättre konkurrenssituation. Ett viktig led i detta skulle vara att tillåta gårdsförsäljning av öl, vin, cider och starksprit. Tillverkare som tar vara på svenska råvaror och som gynnar Sveriges utveckling, ofta i landsbygd, vad gäller dryckeskultur ska inte motarbetas på det sätt som idag sker genom förbudet mot gårdsförsäljning.
Mackmyra Svensk Whiskey utanför Gävle är ett ypperligt exempel på ett företag som skulle kunna utvecklas ännu starkare om gårdsförsäljning blev verklighet. Det är ett småskaligt företag som tillverkar whiskey av svenska råvaror och som sätter sin egen prägel på en hel region. Allt fler turister lockas att besöka Mackmyra för att, som i de flesta andra europeiska länder, såväl provsmaka som köpa whiskey direkt på plats.
Under år 2009 har den så kallade Alkoholutredningen lämnat sitt slutbetänkande till regeringen, men där anförs tyvärr att gårdsförsäljning inte ska tillåtas med hänvisning till Systembolagets monopolställning. Ingen entydig och samlad bild ges dock av hur en gårdsförsäljning skulle påverka Sverige negativt. Ett särskilt motstånd kring att tillåta gårdsförsäljning av starksprit framkommer visserligen, men då handlar det mest om en oro för Systembolagets försäljningssiffror.
Det är dags för Sverige att överge ett förbud som blir allt mer otidsenligt. Det är fullt möjligt att upprätthålla en restriktiv alkoholpolitik även om gårdsförsäljning skulle bli verklighet. Förändringen innebär inte ett kraftigt avsteg utan endast en mer rimlig svensk linje och en anpassning för att stärka lokala producenter och svensk turism.