Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att på sikt avveckla det statliga ägandet i Apoteket AB.
År 1971 etablerades apoteksmonopolet i Sverige, och fram tills det nu omfattande omregleringsarbetet inom apoteksmarknaden var Sverige ett av mycket få länder i världen som hade ett statligt apoteksmonopol.
Omregleringen innebär att 616 apotek runtom i landet avyttras till det privata näringslivet. 466 apotek säljs till köpare i portföljer om 10–199 apotek. 150 apotek ska via det statliga entreprenörsbolaget erbjudas till enskilda entreprenörer, dock kvarstår ännu visst ägande från statens sida i dessa apotek. Därmed återstår 330 apotek där Apoteket AB är ensam ägare.
Naturligtvis är det ett viktigt steg mot ökad konkurrens som tagits i och med omregleringen. Men fortfarande kommer det statliga Apoteket AB att kvarstå på apoteksmarknaden som en mycket dominerande aktör. Jag ser dock ingen anledning till att staten på sikt ska vara en självständig aktör på en marknad som kan skötas lika väl av näringslivets egna aktörer.
Därför bör de delar av Apoteket AB som återstår efter omregleringen avyttras när detta medges av rådande ekonomiska och organisatoriska omständigheter. Lämpligen genomförs en sådan avyttring enligt samma mönster som den nu aktuella omregleringen. Konkurrens är positivt för konsumenterna, och därför bör inte de kvarvarande 330 apoteken säljas till en enskild aktör.