Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vissa frågor kring genomförandet av mammografiscreening i Sverige.
Varje år insjuknar 7 000 kvinnor i Sverige i bröstcancer. Samtidigt är det ungefär 20 kvinnor per dag som får den diagnosen. Det är en allvarlig sjukdom som berör inte bara den enskilda kvinnan utan också hennes närstående, partner, barn och vänner. Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor, och var sjätte timma dör en kvinna i bröstcancer i Sverige.
Ett viktigt led i bekämpningen av bröstcancer bland kvinnor är att allt fler kvinnor genomför mammografiscreening, dvs. en särskild screening för att i tid upptäcka och motverka förekomsten av bröstcancer. Socialstyrelsens nuvarande rekommendationer kring mammografiscreening är att respektive lansting skall erbjuda sådana till alla kvinnor i åldern 40–74 år, och då kalla kvinnor till mammografiscreening med 18 månaders intervall om de är yngre än 55 år och med 2 års intervall om de är över 55 år.
I dagsläget följer inte alla landsting Socialstyrelsens rekommendationer kring mammografiscreening när det gäller både att erbjuda screening och att kalla kvinnor till screening enligt rekommenderade intervaller. Vidare är det heller inte praxis för alla landsting att låta screeningsbilderna granskas av två av varandra oberoende specialister för att få en så bred och noggrann diagnos som möjligt. Sammantaget innebär detta att Sverige inte följer EU:s riktlinjer för kvalitetssäkring vad avser mammografiscreening och diagnostik av bröstcancer.
Svenska landsting bör i större utsträckning följa Socialstyrelsen rekommendationer vad avser erbjudandet och genomförandet av mammografiscreeningar för kvinnor i åldern 40–74 år.