Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska genomföra det man åtagit sig i Agenda 22 vad gäller tillgänglighet för alla.
Regeringen undertecknade den 30 mars 2007 FN:s standardregler för funktionshindrade, Agenda 22. Detta var målet i ett långt arbete som har bedrivits sedan flera år och av flera regeringar i FN. De nya reglerna förpliktar dock. När det gäller tillgänglighet har den förra regeringen satt upp målet att till 2005 ska alla offentliga lokaler vara tillgängliga för alla. Vi kan fortfarande se brister vad gäller detta. Det har blivit mycket bättre, men det finns fortfarande många brister. Inte minst gäller det för lokaler som inte det offentliga direkt förfogar över men där samhällstjänster ändå bedrivs, t.ex. Posten AB:s uppdragsgivare för utlämning och mottagning av brev och paket samt kulturlokaler som är av äldre datum. Det finns självklart exempel som är strålande där man klarat tillgängligheten på ett utmärkt sätt, och sådana exempel borde tas fram för att visa hur man kan arbeta med tillgänglighet.
Tillgänglighet gäller ju inte endast myndigheter, kommuner och landsting. Det gäller i allra högsta grad för kommersiella lokaler, och där finns tydliga regler vid ny-, om- och tillbyggnad – men då handlar det om bygglov. Detta är ett område där det finns mycket övrigt att önska. Vi kan så gott som årligen läsa artiklar där offensiva funktionshindrade försökt komma in i butiker, restauranger etc. I andra fall kan det gälla just nya lokaler där man ändrat i planen under resans gång, inte på ett sådant sätt att man behöver nytt bygglov utan i detaljer. Ett bra exempel på detta är där man i ett nybyggt hotell har byggt en lobby som är 30 meter lång och där golvet har en sluttning hela vägen. Detta innebär att en manuell rullstol blir praktiskt taget omöjlig att använda. Lagstiftningen behöver ses över för att funktionshindrade ska kunna få tillgång till alla lokaler, såväl myndigheter som kommersiella lokaler.
När nu Sverige undertecknat FN:s standardregler för funktionshindrade förpliktar det, och det måste också följas av faktiska åtgärder från statens sida. En första sådan åtgärd borde väl vara att se över lagstiftningen om tillgänglighet.
Den 25 september 2008 presenterade regeringen i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en strategi för hur målen för tillgänglighet ska nås fram till 2010. Den stora frågan är dock om målet om tillgänglighet för alla kommer att uppnås 2010. Fyra av fem kommuner försummar arbetet med att ta bort uppenbara hinder för personer med funktionshinder och om man ska nå målsättningen i den nationella handlingsplanen att enkelt avhjälpta hinder i offentlig miljö ska vara borttagna 2010 så behövs kraftfulla insatser. Det visar en enkät bland samtliga 290 kommuner som gjorts av SKL. Ett flertal organisationer däribland Synskadades Riksförbund (SRF) tror heller inte att man kommer att hinna uppnå målet. Vi kan fortfarande se många brister inom tillgängligheten och dessa blir ett stort hinder för personer med funktionsnedsättningar att delta i samhället som andra.
Det är dags att gå från ord till handling när det gäller frågan om tillgänglighet för alla.