Motion till riksdagen
2009/10:So452
av Solveig Hellquist m.fl. (fp)

Socialsekreterares kompetens och ålder i barnärenden


fp1070

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en lägsta åldersgräns för socialsekreterare som handlägger barnärenden inom socialtjänsten.

Motivering

Kommunerna måste som arbetsgivare garantera de mest utsatta barnen och familjerna rättssäkerhet och kontinuitet genom erfaren och välutbildad personal. Tyvärr kommer signaler från många kommuner i landet att det ofta är unga, nyutexaminerade socionomer som får handlägga de allra svåraste ärendena, dvs. barnärenden och barnutredningar.

Som exempel visar Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (april 2008) genom en enkätundersökning riktad till 300 socialsekreterare inom social barnavård i Stockholms län att 54 % hade arbetat på sin arbetsplats mindre än två år. 48 % tänkte söka nytt arbete. Det visade sig också att de nyutexaminerade och minst erfarna socialsekreterarna – i jämförelse med sina mer erfarna kollegor – oftare var anställda i områden med lägre genomsnittsinkomst, högre arbetslöshet, högre andel invandrare liksom också högre andel barn och ungdomar som nyligen omhändertagits. Bilden är troligen likartad i hela landet.

Barnens rätt i samhället (Bris) ställer krav på att den som arbetar med barnfrågor i organisationen ska vara minst 25 år och ska ha någon form av erfarenhet av barn och ungdomar. Samma krav borde med rätta finnas inom socialtjänsten.

Att arbeta med svåra ärenden i socialtjänsten handlar om myndighetsutövning, om utsatta barn och deras föräldrar och kräver goda kunskaper om barn och familjer. För att klara det svåra uppdraget som socialsekreterare och kunna stötta familjerna, omhänderta och placera barn och bistå familjehemmen krävs också att man har legitimitet och erfarenhet.

När en socialsekreterare börjar arbeta med barnärenden borde det vara självklart att han eller hon får handledning av mer erfarna kolleger. Även om socialtjänsten är en kommunal angelägenhet bör regeringen verka för att kommunerna tar ett större ansvar för en fungerande socialtjänst. Socialtjänsten behöver erfaren personal som vill fortsätta arbeta inom socialtjänsten. Personalomsättningen på våra socialkontor är som regel alldeles för hög, vilket i förlängningen inte minst drabbar de utsatta barnen.

Stockholm den 5 oktober 2009

Solveig Hellquist (fp)

Anita Brodén (fp)

Maria Lundqvist-Brömster (fp)