Motion till riksdagen
2009/10:So446
av Jan Lindholm och Mats Pertoft (mp)

Vård för el- och tandvårdsskadade


mp876

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att utveckla en verksamhet som kan tillgodose vårdbehoven för människor med diagnoser inom områdena elöverkänslighet och metallrelaterade skador.

Bakgrund

Som EU-medborgare har vi möjlighet att söka vård i hela unionen. Det är ganska svårt att lyckas men allt fler har hittat vägar som gör att de kan få sin vård i andra länder. En av anledningarna till att skadade personer söker vård i andra länder är att man där ger vård som är adekvat för den skada man drabbats av. Vård av det slag som kan hjälpa dessa ovanliga patientgrupper anses inte rumsren i Sverige och läkare som ger sig in på området riskerar att bli av med sin läkarlegitimation.

Detta upplever många patienter som orimligt. Det kan inte få vara så att vård som kan ges i Tyskland inte skall få ges i Sverige. Vi talar ju om fri rörlighet för kapital, varor, tjänster och människor inom EU. Vi har medvetet räknat upp de fyra grupperna i den ordning de står, med människorna sist. Många uppfattar att det finns en rangordning där kapitalet är viktigast och människorna minst viktiga.

Allt fler patienter får nu vård som ger goda resultat i utlandet men kan inte fortsätta sin behandling i Sverige. Att på det viset begränsa tjänsters rörlighet, som Socialstyrelsens inställning till vård som är godkänd i andra EU-länder innebär, kan inte vara förenligt med den inre marknadens grundtanke.

Förslag till åtgärder

Tandvårdsskadeförbundet och Elöverkänsligas Riksförbund har med stöd från Allmänna arvsfonden under ett antal år drivit ett projekt som kallas HET-projektet. HET står för Hälsoproblematik för elöverkänsliga och tandvårdsskadade. Som en utlöpare från den mycket intressanta studien över dessa patientgrupper har Klinikprojektet vuxit fram.

Det är en grupp människor som framgångsrikt har hittat vägar i den tunga byråkratin i vårt land som gjort det möjligt för människor som inte kan få adekvat vård i Sverige att få sådan vård i andra länder på sina landstings bekostnad.

Tanken med denna motion är att regeringen ska se till att dessa människor slipper åka långt för att få sin vård. Det bör vara möjligt att skapa ett undantag i regelverket som gör att vårdgivare exempelvis i Tyskland kan starta och driva en klinik i Sverige som inte baseras på socialstyrelsens uppfattning om god vård och allt som hör därtill. Undantaget måste omfatta att denna klinik får bedriva vård i Sverige enligt de metoder som är tillåtna i andra EU-länder.

Denna klinik skall självklart ha samma rätt som andra privata vårdgivare att erbjuda sina tjänster till de landsting som är intresserade. Jag är övertygad om att många landsting som har dessa mycket svåra och ofta mycket dyra patienter skulle vara mycket intresserade av att använda dessa tjänster om det blev enklare att göra det.

Vi inser att det kan finnas många svårigheter att genomföra denna förändring även om det för en EU-medborgare som har svenskt medborgarskap och som fått adekvat vård i ett annat EU-land naturligtvis är svårt att förstå varför man vägras få denna vård i Sverige. Det är dock mycket onödigt lidande som skulle kunna undvikas om dessa låsningar kunde bändas upp. Vår förhoppning är därför att regeringen i samarbete med de två riksorganisationer vi nämnt i motionen verkligen på allvar försöker lösa den orimliga situation dessa patienter befinner sig i.

Stockholm den 2 oktober 2009

Jan Lindholm (mp)

Mats Pertoft (mp)