Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förebyggande hälsokontroller för äldre.
För att folkhälsan ska kunna förbättras krävs att samhällets samtliga delar arbetar målmedvetet med en gemensam vision. Det är arbetslöshet, dåliga arbetsvillkor, otillräcklig utbildning, svag ekonomi, ensamhet och otrygghet som har störst betydelse för ohälsa. Livsvillkor och levnadsförhållanden styr livsstilen. Sambandet mellan klass, social bakgrund och hälsa är tydligt.
Hälso- och sjukvården har det dubbla uppdraget att både bota sjukdomar och bidra till att människor i mindre utsträckning drabbas av sjukdom. Hälso- och sjukvården måste successivt ställas om i riktning mot ett större förebyggande och hälsofrämjande arbete. Det handlar inte om att nedrusta resurserna till den direkta vården och omsorgen utan snarare om att avlasta, förebygga kostnader och förskjuta behov av sjukvård till senare i livet. Om människor i mindre utsträckning behöver söka vård kan resurser frigöras som kan utveckla både kvalitet och tillgänglighet inom hälso- och sjukvården.
Regelbundna hembesök av sjukvårdspersonal har visat sig ha god effekt på äldres livskvalitet. Trygghet och tillit skapas genom besöken och effekterna blir minskade sjukhusvistelser och minskat inflyttande till äldreboende. Behov av hjälpmedel och olika anpassningar i bostaden samt anhörigstöd uppmärksammas tidigt och det är viktigt att hembesöken är regelbundna, frivilliga samt kostnadsfria.
I Danmark har man infört en lag (1996) som ger alla personer från 75 år och uppåt rätt till två förebyggande hembesök per år av medicinskt eller socialt utbildad personal. Det här har lett till minskade kostnader för vårdbehov, det har gett en hälsoekonomisk effekt och en ökad livskvalitet bland äldre.