Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att etablera ett palliativt center.
Palliativ vård är en aktiv helhetsvård av den sjuke och familjen genom ett tvärfackligt vårdlag vid en tidpunkt när förväntningarna inte längre är att förlänga livet. Målet för palliativ vård är att ge högsta möjliga livskvalitet åt både patienten och de närstående. Palliativ vård ska tillgodose fysiska, psykiska, sociala och andliga behov. Den ska också kunna ge anhöriga stöd i sorgearbetet.(WHO:s definition 1990 , 2002).
Ingen fråga borde beröra oss så mycket som döden. Därför är det av största vikt att omsorgen och vården vid livets slut inte bara fungerar utan även synliggör de som är berörda. Ett inrättande av ett kompetenscenter skulle innebära att kunskaper, erfarenheter och utbildning och forskning inom området samlas. Detta är viktigt för att utveckla den palliativa vården.
Ett palliativt center ska fungera som en plattform för utvecklingsarbete där man tillvaratar den kompetens och forskning som redan finns och implementerar den i praktiskt arbete. I ett sådant utvecklingsarbete bör även E-hälsa och en IT-strategi ingå, för att höja kvalitén ytterligare och se till att resurserna används på rätt sätt
Regeringen har beställt en utredning kring en nationell cancerstrategi. I den framkommer att prognoser visar på en kraftig ökning av antalet personer som kommer att leva med cancer. Även om Sverige i dag har jämförelsevis goda behandlingsresultat för flera cancersjukdomar så står vi inför stora utmaningar framöver. Där utgör den palliativa kompetensen ett viktigt inslag. Det har även visat sig att den palliativa kompetensen och vården har prioriterats olika inom landet dvs. att geografi kan avgöra vilken palliativ vård som kan erbjudas.
I detta sammanhang kan nämnas att Piteå kommun redan 2001 lämnade in en intresseanmälan angående ett kompetenscenter för palliativ vård, på uppmaning av den utredare som då utredde SOU 2001:6 ” Döden angår oss alla”. Från nationellt håll har man senare uppmanat Piteå kommun att jobba vidare med frågan. Socialutskottet besökte Piteå 2004 för att få en presentation av utvecklingsarbetet och de planer man hade för ett center. Piteå kommun fortsätter detta arbete enträget och har ett mycket nära samarbete med nationella företrädare inom professionen som arbetar både nationellt och internationellt, bl.a. med företrädare för Nationella Rådet för palliativ vård. Ett kompetenscenter för palliativ vård är ett led i att utveckla en nationell likvärdighet i den palliativa vården och naturligtvis stimulera den lokala utvecklingen.
Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.