Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en statligt finansierad verksamhet bildas där operativ verksamhet, forskning och utveckling och olika samhällsaktörer samlas under ett namn, Hedershuset.
Det mångkulturella Sverige innebär att det i vårt land finns flera kulturer där hedersförtryck och hedersvåld hör till vardagen. Hittills finns ingen välfungerande metod att bekämpa hederskulturen. Därför behöver vi ta nya grepp.
Polisen Kickis Åhré Älgamo har under många år utarbetat ett förslag på ett ”Hedershus” som om det blir verklighet är ett stort steg på vägen mot att låta kvinnor och män, flickor och pojkar, som lever under förtryck att få hjälp. Samtidigt skapar Hedershuset möjligheter att förebygga förtrycket och våldet.
Förslagsvis skulle verksamheterna under Hedershuset kunna delas in tre verksamhetsområden:
Operativ verksamhet.
Här samverkar socialsekreterare, poliser, skolpersonal, skolhälsovård, sjukvårdspersonal etc. under ett tak. De utsatta individerna kan vända sig till Hedershuset och få all hjälp på samma ställe. Verksamheten är till för individen och har individen i centrum.
Specialistenhet.
Här samverkar polis, socialtjänst, frivilligorganisationer och andra aktörer för att tillgodose den enskilda individens särskilda behov. Alla, oavsett profession, arbetar efter samma evidensbaserade material och underlag. Det är den utsatta individen och hans eller hennes situation som inleder arbetet med ett specifikt fall. Polis och socialtjänst från Hedershuset har rätt att gå in i och leda utredningar på lokal nivå när så är relevant. Lokal polis och socialtjänst ska kontakta Hedershuset när hedersproblematik och -brott misstänks. Specialistenheten ska utveckla och praktisera metoder för att medla i hederskonflikter. Det ska dock aldrig ske på bekostnad av individens rätt eller säkerhet. Specialistenheten ska arbeta med hela kedjan så att den som flyr undan hedersförtryck också har stöd i framtiden, inte bara i den akuta situationen.
- Utbildning och forskning.
Hedershuset ska, tillsammans med andra aktörer kartlägga, utbilda och forska kring hedersproblematiken. Det ska också utveckla metoder för det förebyggande arbetet, utredningsarbetet och den i dagsläget mycket eftersatta behandlingen och eftervården.
Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) i Uppsala har inlett ett projekt för att kartlägga forskningen kring hedersrelaterat våld, belysa alla perspektiv och att därefter arbeta vidare. Det är mycket bra att detta arbete har påbörjats men det är oerhört viktigt att det som framkommer i denna motion, att detta rör män och kvinnor, flickor och pojkar, finns med i det fortsatta arbetet. Självklart ska det finnas ett samarbete mellan NCK och Hedershus då det finns samordningsvinster i en samverkan mellan dessa. Det är hög tid att något händer i detta ärende, varför regeringen skyndsamt bör verkställa delar av vad som framkommer av NCK:s projket.