Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta utreda en konstruktion för regionala barnombudsmän med statlig finansiering.
Miljöpartiet vill skapa ett barnombud som står helt på barnens sida! Vi vill tillsätta regionala barnombudsmän, kopplade till Barnombudsmannen, som förslagsvis skulle kunna finnas på länsstyrelserna.
I vissa kommuner har man inrättat lokala barnombud. Det är en utveckling som har vuxit fram och som vi ser positivt på och gärna skulle se vidareutvecklas så att lokala barnombud fanns över hela landet. Hur de arbetar ser lite olika ut men de arbetar dels gentemot barn och unga med exempelvis deras rättigheter, dels gentemot kommunen och andra berörda aktörer.
Vi anser dock att det för att stärka barns rättssäkerhet, utifrån ett barnperspektiv också finns ett tydligt behov för statligt finansierade, men regionalt placerade, barnombudsmän. De ska kunna arbeta med strukturfrågor som rör barn i den regionala verksamheten, men framför allt kunna arbeta med enskilda barn. Kontakten med enskilda barn ska vara prioriterad. De ska kunna vara på barnens sida vid svåra vårdnadstvister, omhändertaganden (även om det alltid ska finnas ett ombud för barnen i rätten vid LVU, så finns skeenden när dessa inte är inkopplade), jobbiga hemförhållanden etc. De ska även kunna företräda barnen.
En särskilt viktig funktion är att barn som är placerade och inte har det bra ska kunna höra av sig själva till denna helt oberoende funktion med barnperspektiv. Även om socialtjänsten alltid ska ha barnperspektivet för ögonen finns en risk att de tar ett vuxenperspektiv, lierar sig med familjehemmet, psykologiskt har svårt att se att den placering man medverkat till inte är bra för barnet osv. Det finns många skäl till varför barnen inte vågar lita på att de kan se situationen ur deras perspektiv.
De regionala barnombudsmännen ska naturligtvis omfattas av sekretesslagstiftningen. Men det viktigaste är att de är till för barnen och inte ska agera utan att barnet gett sin tillåtelse. I de fall det även finns lokala barnombudsmän ska de kunna samarbeta i vissa frågor. Miljöpartiet menar att en utredning bör se över och komma med förslag på hur detta ska kunna ordnas.
Vi har lyft fram denna fråga även i tidigare sammanhang, t.ex. i motion 2007/08:So27 med anledning av skr. 2007/08:111 Barnpolitiken – en politik för barnets rättigheter. Den behandlades i socialutskottets betänkande 2007/08: SoU14 där man skrev ”Utskottet delar bedömningen att inrättande av barnombud kan vara en bra lösning för vissa kommuner och landsting, men anser att den frågan primärt är en fråga för de kommunala och landstingskommunala huvudmännen.” Från Miljöpartiets sida menar vi att man därmed missförstått den konstruktion vi anser att de regionala ombuden ska ha, och som i högsta grad är en statlig angelägenhet. Den motion som skrevs under förra årets motionstid i samma fråga avslogs i s.k. förenklad hantering i socialutskottets betänkande 2008/09:SoU20 Barnrättspolitik – förenklad beredning. Det innebär att motivering helt saknades. Vi anser att frågan behöver lyftas upp i en förnyad behandling.