Motion till riksdagen
2009/10:So394
av Louise Malmström m.fl. (s)

Spelmissbruk och socialtjänstlagen


s65082

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att låta socialtjänstlagen omfatta spelmissbrukare på så vis att de jämställs med alkohol- och narkotikamissbrukare.

Motivering

Alla beroenden och missbruk riskerar att skapa ångest och psykiska och ekonomiska problem. Barn, makar, vänner och föräldrar till den som missbrukar kommer i kläm. Varje person som lyckas bryta ett missbruk är en vinst för både enskilda individer och samhället i stort.

En relativt ny sorts missbruk är spelberoendet. Nyligen kunde vi läsa i medierna att samtalen från desperata anhöriga till behandlingshemmen för spelberoende har ökat dramatiskt denna sommar. Samtidigt finns ingen hjälp att få i de flesta kommuner. Bara i ett par storstäder bekostas beroendeteam delvis av kommunerna, i Stockholm lever teamen helt på pengar från Folkhälsoinstitutet. Vid årsskiftet upphör Folkhälsoinstitutets anslag till Stockholms län, vilket innebär att det därmed kan vara slut på behandlingen av spelmissbrukare i Stockholms län.

Spelmissbruk är ett missbruk jämförbart med andra. Spelberoende kan på många sätt likna alkoholism och narkotikaberoende. Den som är spelberoende tänker ständigt på spel, blir rastlös eller irriterad när han eller hon försöker begränsa sitt spelande. Ofta leder spelberoende till ett liv av lögner för att dölja vidden av spelandet, och även till skuldsättning och kriminalitet. Men Socialstyrelsens nationella riktlinjer om missbruks- och beroendevård omfattar enbart alkohol och narkotika. Ansvar för riktlinjer för övrigt beroende ligger hos Folkhälsoinstitutet. Att ansvaret är delat trots att problematiken är snarlik gör det svårare för missbrukare som inte faller under socialtjänstlagen att få rätt till den vård som behövs för att bryta missbruksbeteendet.

Samhället måste ta ett mer aktivt ansvar för att minska spelberoendet och öka stödet till dem som hamnat i ett spelmissbruk. Det behövs mer forskning, mer stöd för rådgivning och behandling kring spelmissbruk och spelmissbrukare. Socialtjänstlagen är samhällets yttersta skyddsnät för att garantera samtliga medborgare ett tryggt liv. Det ska gälla alla som vistas i kommunen, oavsett om de särskilt nämns i lagen, men eftersom alkohol- och narkotikamissbruk nämns särskilt finns det stor anledning att se över om även spelmissbruk och eventuellt andra missbruk borde skrivas in i socialtjänstlagen.

Stockholm den 30 september 2009

Louise Malmström (s)

Aleksander Gabelic (s)

Anne Ludvigsson (s)

Billy Gustafsson (s)

Johan Löfstrand (s)

Sonia Karlsson (s)