Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om uppföljning av FN:s barnkonvention.
Barnombudsmannen har utifrån en enkät till Sveriges kommuner funnit stora brister i uppföljningen av FN:s barnkonvention.
Barnperspektivet ska genomsyra alla verksamheter i kommunerna som på något sätt, direkt eller indirekt, berör barn. En femtedel, eller mer exakt 22 procent, av Sveriges kommuner har ännu inte fattat något beslut om att arbeta utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter. Inte mindre än 33 procent av kommunerna följer inte alls upp något arbete med barnkonventionen.
En stor majoritet, 91 procent, av kommunerna säger att de använder sig av minst en metod för att ge barn och unga inflytande. Ändå har barn och unga i 45 procent av dessa kommuner inget eller nästan inget inflytande över socialtjänstens individ- och familjeomsorg. I 28 procent har barnen litet eller mycket litet inflytande över skolan. I fyra kommuner av fem har barn och unga inget inflytande över samhällsplaneringen, över utformandet av kommunikationer och annan stadsplanering, detta trots att de är beroende av trygghet och säkerhet och har rätt till en stimulerande fritid.
Dessutom visar enkäten till kommunernas handikappråd att 31 procent av dessa råd inte har behandlat barnfrågor över huvud taget. 85 procent av kommunernas handikappråd har inte ens någon instruktion som tar upp barn och unga. Bara 28 procent av kommunerna har personal avsatt för att driva på arbetet med barnkonventionen. De kommuner som avsätter personella resurser skapar fler aktiviteter och bedriver också ett utvecklingsarbete för att låta barn och unga komma till tals.
Resultatet är djupt otillfredsställande och visar behovet av tydligare styrning. Regeringen bör snarast följa upp kommunernas agerande och tillförsäkra sig att FN:s barnkonvention börjar efterlevas i fler kommuner.