Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att minska alkoholkonsumtionen.
Alkoholkonsumtionen i Sverige har stigit kraftigt under en lång rad av år i och med att vi har fått nya alkoholvanor. För många har det förödande konsekvenser, inte minst för de barn och ungdomar som växer upp i missbrukarfamiljer. Också samhällets kostnader till följd av olika typer av skador orsakade av alkoholkonsumtion och missbruk ökar. Därför måste frågan tas på största allvar.
Alkoholskadorna är ett av de områden som politiska åtgärder kan ha en stor inverkan på. Vi känner väl till att om olika former av restriktioner, exempelvis begränsad tillgänglighet, prisinstrument och krav på att alkoholfria zoner upprätthålls, medverkar det till att begränsa alkoholskadorna.
Det krävs många åtgärder för att förändra attityden till alkohol och för att sänka konsumtionen. Det borde till exempel finnas en tydlig målsättning för hur många procent konsumtionen ska sjunka med under ett år. Det behövs också bättre information till blivande föräldrar om vilka konsekvenser alkoholbruk har på deras ännu ofödda barn.
Sverige måste inom EU utifrån folkhälsoskäl fortsätta att driva frågan om högre nivå på alkoholskatt i länder där den är extremt låg och att drastiskt minska ransonen för införsel av alkohol.
Det är inte bara genom att driva alkoholfrågor i EU som vi kan påverka alkoholkonsumtionen. Det är också av yttersta vikt att fortsätta med en restriktiv alkoholpolitik även i Sverige. Det finns många åtgärder som är effektiva för att minska alkoholkonsumtionen så som att minska antalet utskänkningstillstånd, skärpa reklamregler för alkohol, begränsa öppettider på krogen och behålla ett starkt monopol.