Motion till riksdagen
2009/10:So367
av Eva Johnsson (kd)

Mammografi


kd566

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Socialstyrelsens rekommendationer gällande utförandet av mammografi görs till föreskrifter för landstingen.

Motivering

Enligt Socialstyrelsens rekommendationer och kriterierna i EU:s riktlinjer för kvalitetssäkring gällande screening och diagnostik av bröstcancer bör alla kvinnor mellan 40 och 74 år genomgå hälsoundersökningar med mammografi.

Enligt Cancerfonden minskar dödligheten i bröstcancer med cirka 30 procent vid hälsokontroller med mammografi. Cancerfonden publicerade häromåret alarmerande statistik som visade att endast 10 av 21 landsting följer Socialstyrelsens rekommendationer gällande mammografi. Att bara knappt hälften av Sveriges landsting erbjöd mammografi enligt Socialstyrelsens rekommendationer för kvinnor mellan 40 och 74 år med de intervall som gäller, det vill säga 18 månader för kvinnor yngre än 55 år och 24 månader för kvinnor äldre än 55 år, är bekymmersamt. Cancerfonden publicerade också häromåret undersökningar som visar att kvinnors möjlighet att komma i kontakt med vården skiljer sig åt beroende på bostadsort. I sju landsting krävs remiss för att få tid på en bröstmottagning, i övriga landsting kan kvinnorna komma till en specialist direkt. I Cancerfondsrapporten, som publicerades 2008, fanns också stora skillnader på tillgång till nya läkemedel för behandling av bröstcancer. Även tillgången till läkare med specialistkompetens inom bröstcancer skiljde sig stort mellan landstingen.

Kvinnor har rätt till god vård varhelst de bor i Sverige, det är en rättighetsfråga och en rättvisefråga. Utöver det finns det anledning att tro att kvinnor som inte upptäcker de små icke kännbara tumörerna i tid får betydligt allvarligare obehag och sjukdomar när de väl upptäcks. Det leder till sämre prognoser, större operationer, flera post-operativa behandlingar, ökade svårigheter för anhöriga och även betydande merkostnader för samhället. Därför bör Socialstyrelsens rekommendationer vara föreskrifter för lanstingen, så att lokala skillnader i vården försvinner.

Stockholm den 1 oktober 2009

Eva Johnsson (kd)