Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rätten till tolk i arbetslivet.
Ett hinder för döva och hörselskadade i arbetslivet är frågan om tolk under arbetstid. Som döv har man i Sverige rätt till tolk 20 timmar per månad, vilket bekostas av landstinget. Behövs det ytterligare tolkning är arbetsgivaren skyldig att stå för kostnaderna för den resterande tiden. Detta underlättar inte möjligheterna till ett arbete.
Det innebär också att det är svårare för en döv eller hörselskadad person att göra karriär med positiv löneutveckling, eftersom det bland annat blir dyrare att vidareutbilda anställda som är behöver tolk. Då räcker inte 20 timmars tolkhjälp i månaden långt.
Även att starta eget företag innebär ökade svårigheter för en döv eller hörselskadad person. Om man vänder sig till hörande, är man i behov av tolk, vilket innebär extra kostnader att finansiera.
I våra grannländer Finland, Norge och Danmark har döva rätt till tolk i arbetslivet 20 timmar per vecka, medan Sverige erbjuder max 20 timmar per månad. Kostnaderna för dövtolkning innebär att många döva och hörselskadade i praktiken ställs utanför arbetsmarknaden. För att underlätta för hörselskadade på arbetsmarknaden är det viktigt att se över hur samhället kan utöka möjligheterna till tolk i arbetslivet.