Motion till riksdagen
2009/10:So339
av Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)

Prioriteringsutredning inom den kommunala sektorn


kd640

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta utreda prioriteringarna i den kommunala sektorn, i likhet med den prioriteringsutredning (SOU 1995:5) som gjordes utifrån landstingens arbete.

Motivering

När Prioriteringsutredningen 1995 presenterade sitt slutbetänkande fördes 1990-talets vårdpolitiska debatt in på väsentliga områden som etik, människosyn och tillämpning av filosofiska synsätt. Den bidrog till en mycket stimulerande och aktiv debatt bland medborgare och yrkesverksamma. Det var i första hand resursfördelningen inom den medicinska vården som stod i fokus: vilka skulle vården i första hand styra resurserna till? I budgetpropositionen för 2009/10 står det att kommuner och landsting ansvarar för merparten av de så kallade välfärdstjänsterna, såsom utbildning, hälso- och sjukvård samt social verksamhet (utgiftsområde 15 s. 15). För att värna de kommunala kärnverksamheterna ges ett tillfälligt konjunkturstöd till kommuner och landsting med en ökning från 7 miljarder till 14 miljarder. Dagens borgerliga regering har tydligt markerat att den kommunala kärnverksamheten är en ytterst viktig och prioriterad verksamhet.

Den kommunala välfärden byggs utifrån människors mest angelägna behov. Som utgångspunkt måste vi ha en politik som ”ska slå vakt om människovärdet, som kämpar för allas frihet, som solidariserar sig med de svaga och förtryckta och som ansvarigt förvaltar jordens resurser”. De etiska principer som Prioriteringsutredningen slog fast för prioriteringar inom sjukvården borde även vara styrande för prioriteringar inom den kommunala sektorn. Människovärdesprincipen har en allmän giltighet i det svenska samhället. Behovs- och solidaritetsprincipen innebär att man i första hand satsar på de grupper som man bedömer har störst behov vid en samlad överblick av den kommunala sektorns tjänster. En utredning för prioriteringar i den kommunala sektorn i likhet med den prioriteringsutredning (SOU 1995:5) som gjordes utifrån landstingens arbete bör därför tillsättas. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2009

Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)