Motion till riksdagen
2009/10:So337
av Mikael Oscarsson (kd)

Graviditetsskador av alkohol och samhällets stöd


kd677

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett nationellt kunskapscentrum för alkohol- och narkotikarelaterade fosterskador.

Motivering

Enligt forskningen kan foster som utsätts för alkohol och narkotika få omfattande hjärnskador. Fostren kan få olika grader av utvecklingsstörningar, beteendestörningar och psykiska besvär. Tillväxten kan hämmas redan på fosterstadiet. För ett antal år sedan bildades den ideella organisationen FAS-föreningen med syftet att stödja familjer, informera om alkoholrelaterade fosterskador och förebygga att fler barn drabbas.

Kunskapen om dessa barngrupper är i dag mycket begränsad. Även om det finns forskare med specialkunskaper har det visat sig svårt att nå utanför institutionerna, vilket gör att kunskapen hos läkare, barnläkare och personal på barnavårdscentralerna är bristfällig. Resultatet är att flertalet skadade barn inte får korrekt diagnos.

Även senare i barnets kontakt med socialtjänst, förskola och skola är kunskaperna bristfälliga. Sammantaget leder detta till att många föräldrar, både biologiska föräldrar och fosterföräldrar, får bristfällig eller felaktig information om barnets problem.

Den vetenskapliga och medicinska kunskapen finns för svensk del i dag hos ett fåtal personer, vilka i huvudsak är verksamma i Göteborg och Stockholm. Därför vore det välkommet att det vid något av de svenska universitetssjukhusen upprättades ett nationellt kunskapscentrum som med bred kompetens kunde ge spridning åt den kunskap som i dag finns inom området.

Syftet bör vara att barn med alkohol- och narkotikarelaterade fosterskador identifieras och diagnostiseras så tidigt som möjligt, för att förebygga negativa konsekvenser i form av asocialt beteende, missbruk, kriminalitet m.m. som annars ofta blir följden av barnens funktionsnedsättningar.

Kunskapscentrumet bör arbeta med bredd i sin kompetens så att diagnostisering av barn, ungdomar och vuxna, psykologisk och psykiatrisk kompetens, pedagogik, studie- och arbetslivsvägledning samt social vägledning m.m. inkluderas i verksamheten.

Stockholm den 1 oktober 2009

Mikael Oscarsson (kd)