Motion till riksdagen
2009/10:So319
av Rosita Runegrund och Eva Johnsson (kd)

Stärkt familjerådgivning


kd572

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stärka familjerådgivningen genom att införa en familjerådgivningspeng och se över ett system med en gratischeck till familjerådgivning.

Motivering

Antalet äktenskap och samboförhållanden som slutar med separation har ökat under en lång tid. Samtidigt har antalet separationer minskat under hela 2000-talet, främst bland föräldrar med yngre barn. Däremot ökar separationer mellan föräldrar med tonåringar. År 2007 levde exempelvis 58 procent av 17-åringarna med båda sina föräldrar jämfört med 63 procent år 2001.

Konflikter i familjen påverkar barnens hälsa, och därför är det viktigt med förebyggande åtgärder. Enligt Statens folkhälsoinstitut spelar familjerådgivningen och andra insatser som uppmuntrar till samspel mellan barn och andra vuxna en viktig roll för att förebygga separationer. Familjerådgivning är således ett bra sätt att främja familjestabilitet. Kristdemokraterna medverkade under fyrklöverregeringen på 1990-talet till förstärkt familjerådgivning, och numera är varje kommun skyldig att erbjuda familjerådgivning. Över 95 000 personer tog del av familjerådgivningen under 2007 och ungefär 36 000 barn var berörda.

Familjerådgivningen fungerar bäst i ett tidigt skede innan alltför stora låsningar uppstår. För att så ska ske måste familjerådgivning avdramatiseras exempelvis genom att denna möjlighet introduceras på ett tidigt stadium. När ett föräldrapar får barn för första gången vill vi därför att de får en gratischeck till familjerådgivningen. Tillsammans med gratischecken ska information finnas som beskriver tjänsten.

Vi vill även pröva att införa en familjerådgivningspeng som ger föräldrarna en möjlighet att välja mellan privata och kommunala rådgivare. Ett liknande system finns i dag i Stockholm.

Stockholm den 30 september 2009

Rosita Runegrund (kd)

Eva Johnsson (kd)