Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om diskriminering av lesbiska par vad gäller insemination.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det bör bli möjligt att få tillgång till assisterad befruktning på andra sjukhus och kliniker, såsom barnmorskemottagningar, än de sju universitetssjukhusen.
IVF-behandlingar ska ges till alla kvinnor på ett neutralt sätt – inga särskilda regler ska råda för lesbiska par. Landstingets bestämmelser riskerar att vara skenbart neutrala eftersom de i praktiken missgynnar lesbiska par.
Innan man inseminerar ett barnlöst heterosexuellt par utreder man om den ofrivilliga barnlösheten beror på sjukdom eller brister i något av organen. En förutsättning för att paret ska ges landstingsfinansierad behandling är att ett sådant medicinskt problem kan konstateras. Men för ett lesbiskt par är orsaken till barnlösheten oftast inte medicinsk, dock kvarstår problemet med ofrivillig barnlöshet.
Det finns också exempel på landsting som tillämpar regler som innebär att endast den ena kvinnan i ett lesbiskt par får tillgång till IVF-behandling inom det offentligt finansierade åtagande. Om behandlingen inte lyckas eller om den ena kvinnan hinner passera landstingets övre åldersgräns kan den andra kvinnan inte få tillgång till IVF-behandling eftersom samma regler gäller för lesbiska som för heterosexuella par, där behandling av naturliga skäl endast ges till den ena parten. Men eftersom det enbart är lesbiska par som missgynnas av regeln om att behandla bara den ena parten bör detta anses vara diskriminerande, anser Miljöpartiet. RFSU har också våren 2009 pekat på orättvisor i när det gäller hur mycket par får betala. Enligt uppgift från Svenska Dagbladet skiljde sig avgiften i norra Sverige för insemination mer än 7 000 kronor mellan lesbiska och heterosexuella par. I Östergötland får lesbiska betala 3 000 kronor medan heterosexuella par bara behöver betala 250 kronor.
Regeringen bör uppmana landstingen att se över sina regler och bestämmelser så att lesbiska kvinnor och par inte missgynnas eller diskrimineras.
Donerade spermier får enligt gällande lag endast hanteras vid landets sju universitetssjukhus och endast där är det möjligt att söka behandling för insemination.
Den 1 juni 2005 fick lesbiska par tillgång till assisterad befruktning inom den svenska sjukvården och därmed har sjukhusens köer ökat. Det är redan idag möjligt i Danmark och Finland för barnmorskor att utföra insemination. Miljöpartiet anser att det finns anledning att tillåta insemination även på t.ex. barnmorskemottagningar i Sverige.
I stället för att ställa sig i kö vid något av universitetssjukhusen skulle det kunna vara betydligt enklare, för de lesbiska par där den kvinna som är tänkt att bli gravid inte har fertilitetsproblem, att söka sig till en barnmorskemottagning för att där få hjälp med inseminationen. Men i de fall där kvinnan är infertil krävs självfallet en mer ingående medicinsk utredning än vad en barnmorskemottagning kan erbjuda. Miljöpartiet anser att om barnmorskemottagningar ges möjlighet att utföra inseminationer minskar belastningen på universitetssjukhusen.
Regeringen bör därför lägga fram förslag till lagändring som innebär att det blir möjligt att få tillgång till assisterad befruktning på andra sjukhus än på universitetssjukhusen samt även på barnmorskemottagningar.
Vi tog upp samma frågor i en liknande motion under förra motionstiden. Motionen avslogs i betänkande 2008/09:SoU13 Hälso- och sjukvårdsfrågor utan att ha bemötts i sak. Vi hoppas att frågan lyfts fram på ett tydligare sätt i kommande behandling. Det förtjänar den.