Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att frågan om komplementär och integrativ medicin behöver ses över.
Sedan Alternativmedicinkommittén arbetade under senare hälften av 1980-talet har mycket hänt som motiverar att en ny utredning tillsätts. En kompletterande utredning bör bland annat analysera de ekonomiska och sociala konsekvenserna av alternativa metoder och se över lagstiftningen på området. I detta sammanhang bör också en översyn göras beträffande regelverket kring alternativmedicinsk behandling av barn. Dessutom bör frågor kring behov av utbildning samt behörighetsfrågor belysas. Utredningen bör samarbeta med SBU i frågor kring vetenskaplig utvärdering av alternativa behandlingsmetoder.
Enligt 2 kap. 1 § lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område skall hälso- och sjukvårdspersonal utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. I annat fall kan disciplinpåföljd eller annan påföljd åläggas enligt bestämmelserna i 5 kap. samma lag. I Norge har man sett över denna lag och det kan vara aktuellt även i Sverige. Om kvalitetskraven uppfylls, bör det då vara möjligt att tillåta alternativa behandlingsmetoder inom hälso- och sjukvården som komplement till skolmedicinen i likhet med vad som skett flera andra länder? Denna fråga bör ses över.