Motion till riksdagen
2009/10:So267
av Christina Oskarsson och Renée Jeryd (s)

Benskörhet


s65007

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om benskörhet och behovet av bentäthetsmätning för kvinnor över 50 år samt en informationskampanj om sjukdomen.

Motivering

Osteoporos, eller benskörhet, är ett tillstånd där man har en minskad benmassa och minskad hållfasthet i kroppens ben. Benstommen förlorar en del av sitt kalkinnehåll och därmed en del av sin styrka. Själva storleken på benet förändras inte utan enbart tätheten. Det innebär att risken för benbrott ökar och vanligast är frakturer i handled, överarm, ryggkotor och höft.

Benskörhet är en sjukdom som kan pågå länge utan att man får några symtom. Kvinnor har en lägre benmassa än män och den minskar dessutom ytterligare efter klimakteriet. Risken att som kvinna drabbas av benskörhet är två till tre gånger högre än för en man. Ungefär 300 000 kvinnor och 150 000 män beräknas vara bensköra i Sverige i dag.

Eftersom ben består av levande celler så byts dessa ut och ändrar form vartefter individen blir äldre. Efter 30-årsåldern avtar tillväxttakten i benmassan och hos vissa personer leder det till benskörhet.

Benskörheten är i sig inte farlig och smärtsam utan det är konsekvenserna av sjukdomen som ger upphov till obehag och smärta.

Det är angeläget att sjukdomen uppmärksammas mer än vad som sker i dag. Som de flesta sjukdomar är benskörhet lättare att förebygga än att behandla när den uppkommit. Benskörhet kan förebyggas både med läkemedel och genom att vara fysiskt aktiv och att se till att man får tillräckligt med kalcium och D-vitamin. För en yngre person är det möjligt att påverka sin benmassa genom maten och genom att motionera. När det gäller kvinnor så är det angeläget att man, i klimakteriet, gör mätningar av benmassan. Därigenom kan man sätta in lämplig medicin och undvika benbrott, som skulle ge ett stort lidande för den enskilda kvinnan och en stor kostnad för samhället. Det är därför önskvärt att regeringen undersöker möjligheterna att erbjuda bentäthetsmätning för kvinnor över 50 år.

Det behövs även en informationskampanj om hur man redan från unga år kan minska risken för kommande benskörhet. Det skulle kunna få positiva återverkningar för folkhälsan. En förändring av vanor och ovanor hos människor är ett mycket långsiktigt arbete som behövs både för unga människor och för dem som lever i riskzonen för att få benskörhet.

Stockholm den 24 september 2009

Christina Oskarsson (s)

Renée Jeryd (s)