Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring för att förenkla för idéburna organisationer att driva delar av offentligt finansierad verksamhet, t.ex. i form av icke vinstdrivna kooperativ.
Sedan 1 januari 2009 gäller en ny lag om valfrihetssystem (LOV). Lagen reglerar vad som ska gälla för de kommuner och landsting som vill konkurrenspröva kommunala och landstingskommunala verksamheter genom att överlåta valet av utförare av stöd, vård och omsorgstjänster till brukaren eller patienten.
Regeringens ideologiska utförsäljning av tidigare gemensamt ägda och drivna förskolor, skolor, äldreomsorg och vårdcentraler har resulterat i att många enheter nu drivs i privat regi, inte sällan ägt av internationella bolag.
Generellt sett gäller att medborgarna, brukarna, användarna inte fått ökad insyn i verksamheten eller större möjligheter att påverka och ta del av driften. Mot den bakgrunden vore det viktigt att lagen om valfrihetssystem kompletteras med en strategi för ökat inflytande och delaktighet. I det sammanhanget är icke vinstdriva kooperativ en i alla delar överlägsen driftsform. Det är en decentraliserad driftsform som ger anställda, brukare och anhöriga mer insyn i verksamheten och mer självbestämmande.
En målmedveten satsning på och stimulanser till kooperativa driftsformer i den gemensamt finansierade verksamheten skulle förstärka demokratin och medborgarnas delaktighet i vår gemensamma välfärd, samtidigt som det skulle vara en garanti för att ett eventuellt överskott inte lämnar verksamheten och till och med flyr landet.