Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behov av subventionering vid ökad elförbrukning i samband med syrgasbehandling.
Det finns patienter som är i behov av syrgas på grund av dålig andningsfunktion. Sedan 2005 är syrgas klassat som läkemedel och behandlingen ska vara ordinerad av läkare. Läkemedelsklassningen innebär att syrgas omfattas av lag (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) beslutar om priser för dessa gaser. I det pris som patienten betalar ingår kostnader för gasen, hyra för gasförpackningar, transport och eventuell fakturaavgift. Summan av dessa kostnader räknas in i högkostnadsskyddet och skrivs ut på recept.
Under senare år har det blivit enklare att ta fram syrgas för patienter som behöver lågflödesdoserad syrgasbehandling. De kan med fördel använda oxygenkoncentrator. En sådan samlar och koncentrerar syrgas ur luften och man slipper därmed hanteringen av gasförpackningar. Men det för med sig en ökad elförbrukning för patienterna till en kostnad av omkring 300 kronor per månad. Samtidigt som det blir billigare för samhället att tillhandahålla syrgasbehandlingen blir det dyrare för patienten genom de ökade elkostnaderna. Det medför risk för att patienterna väljer att fortsätta använda gastuber eller att inte fullt ut utnyttja möjligheten till syrgasbehandling med de hälsokonsekvenser det kan föra med sig. Att försöka få ersättning för förhöjda elkostnader genom Försäkringskassan har inte visat sig vara en framkomlig väg.
Den totala kostnaden för syrgasbehandling, oavsett om den tillförs genom gastuber eller med hjälp av oxygenkoncentrator, bör inrymmas i högkostnadsskyddet. Detta bör ges regeringen till känna.