Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vistelsebegreppet i hemtjänsten.
Socialtjänstens vistelsebegrepp när det gäller rätten till hemtjänst fungerar bra utom när det gäller förhållandet semesterkommunernas ansvar gentemot hemkommunernas ansvar. Den ”sociala dumpning” som förekommer när vissa hemkommuner uppmanar sina vårdtagare att först resa iväg till semesterkommunen och vid ankomsten ansöka om bistånd är i högsta grad ovärdigt. Tyvärr är det i vissa fall satt i system av ekonomiska skäl. Förlorarna är främst vårdtagarna men även sommarkommunernas hemtjänst som ställs inför kravet på oplanerade vårdinsatser, vilket sliter på personalen.
Reglerna om att det är vistelsekommunen som också får ta kostnaden för sommarboendes social- och hemtjänst drabbar många kustkommuner. För många är inte det största problemet att ordna hemtjänsten utan att de inte får betalt för den från personens hemkommun.
Semesterkommunerna måste ha rimliga villkor, och möjligheten att upprätta ekonomiska avtal med hemkommunerna ska vara ett led i en planerad sommarvistelse för personer med beviljat bistånd. Det var därför mycket positivt att regeringen tillsatte en utredning om vistelsebegreppet. Den 24 april 2009 överlämnade Vistelseutredningen betänkandet ”Ingen får vara Svarte Petter” till regeringen.
Denna utredning föreslår dock tyvärr inte någon förändring när det gäller bestämmelserna om vem som ska betala för social- och hemtjänsten vid exempelvis sommarboende. Utredningen anser att principen om vistelsekommunens ansvar ska vara kvar som huvudregel så att den garanterar den enskilde stöd och hjälp oavsett vad hon befinner sig. Utredningen menar också att omfattningen av sådan hemtjänst är relativt liten. Detta utgår dock från att det är en liten del ur ett nationellt perspektiv, men för de kommuner som drabbas är det ett stort problem. Det rimliga vore att social- och hemtjänst betraktas som exempelvis skolan eller sjukvården, dvs. du kan få den någon annanstans men det är din hemkommun som betalar.