Motion till riksdagen
2009/10:So208
av Mats Gerdau och Helena Bouveng (m)

Fler verktyg för socialtjänsten för unga på glid


m1098

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör se över hur socialtjänstens insatser för ungdomar på glid ska kunna kompletteras med övervakat utegångsförbud.

Motivering

De flesta barn och ungdomar mår ganska bra idag. En liten del gör det dock inte. Skolk, snatterier, lite missbruk och småkriminalitet kan vara inkörsporten till en tyngre brottslig bana och det är viktigt att bryta detta mönster så fort som möjligt.

Socialtjänsten arbetar idag mest med frivilliginsatser som stöd för ungdomar på glid. Kontaktfamiljer, stödsamtal, öppenvård och familjehem är några sådana insatser. Vid fara för den unges liv och hälsa finns också tvångsmedel, LVU, som länsrätten beslutar om och då kan familjehem och Sisinstitution vara aktuellt.

Vi tror att socialtjänsten behöver fler verktyg för att hjälpa ungdomar tillbaka till ett normalt liv. Vi skulle vilja komplettera tvångsinsatserna enlig LVU med en möjlighet för länsrätten att också besluta om övervakat utegångsförbud och fotboja kombinerat med olika behandlingsinsatser, motiverande samtal, drogavvänjningsprogram etc. Det skulle ge möjlighet att bryta ett destruktivt beteende och förhindra att den unge vistas i olämpliga miljöer men samtidigt låta den unge fortsätta i sin vanliga skola och ha fungerande fritidsaktiviteter. Mellan vissa klockslag måste man däremot vara hemma och inte kunna ”dra runt på stan”, hamna i gängbråk eller ägna sig åt snatterier och förstörelse. Vi ser det som ett alternativ till Sisinstitution eller familjehem för ungdomar mellan 13 och 18 år.

För kriminella ungdomar över 15 år är ungdomstjänst och ungdomsvård som utförs av socialtjänsten en påföljd. Vid allvarligare missbruk eller kriminalitet kan sluten ungdomsvård och Sisinstitutioner vara aktuella. Även här skulle fotboja kunna fungera, både som alternativ till sluten ungdomsvård och som en del i utslussning från en Sisinstitution.

Ett aktuellt exempel på när det skulle kunna vara tillämpligt är de 18- och 19-åriga ungdomar som kastade gatsten och förstörde polisbilar m.m. i syfte att försöka stoppa en tennismatch i Malmö i våras. De dömdes till 40 respektive 45 timmars ungdomstjänst. Det bör övervägas om inte övervakat utegångsförbud och fotboja skulle vara en lämpligare insats än att kratta löv på en kyrkogård.

Stockholm den 21 september 2009

Mats Gerdau (m)

Helena Bouveng (m)