Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att synliggöra sociala avgifter i deklarationen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att redovisa arbetsgivaravgifter för statligt anställda.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa källskattesystemet.
Arbetsgivaravgifter betalas å löntagarnas vägnar av deras respektive arbetsgivare. Få skattebetalare/löntagare är medvetna om de olika avgifterna och framförallt om deras nivåer. Det är viktigt att göra fler människor medvetna om hur vårt skattesystem ser ut och fungerar, vilket sannolikt skulle bidra till ett ökat intresse för skattefrågor och människors privatekonomi. Skattebetalare har ofta kunskap om rättigheterna i socialförsäkringssystemen men medvetenheten om skyldigheterna att betala för dessa rättigheter borde kunna bli större. Vi vill därför att regeringen ger Skatteverket i uppdrag att på deklarationen även uppge de olika socialförsäkringsavgifter och deras nivåer som varje löntagare betalar via sin arbetsgivare.
Att redovisa arbetsgivaravgifter tydligt för sina anställda – något många arbetsgivare redan gör idag – är ett steg mot ökad medborgarmakt. Varje arbetstagare bör få veta hur mycket arbetsgivaren betalar i arbetsgivaravgifter varje månad. Staten bör i detta sammanhang vara ett föredöme och på alla statligt anställdas månatliga lönebesked redovisa arbetsgivarens totala lönekostnad för den anställde (arbetsgivaravgifter + bruttolön), den anställdas bruttolön (inkomstskatt + utbetald nettolön) samt nettolönen.
Sedan källskattereformen genomfördes 1947 dras preliminärskatten från lönen utan att vi ser den, i alla fall inte om vi är löntagare. Innan dess fick var och en betala sin skatt själv varje månad. Det är efter källskattens införande som Sverige blivit ett nästan världsunikt högskatteland. Frågan är om detta varit möjligt med fullt synliga skatter. Alliansregeringen genomför ett gediget reformprogram där sänkta skatter är en viktig del. Skattetrycket har på så sätt minskat. Det är mycket bra. Men debatten kring våra skatter visar att många har bristande information om hur mycket var och en betalar och hur mycket det är i kronor och ören. De flesta företagare vet hur det känns att själv betala in både löneskatter och arbetsgivaravgifter till Skatteverket. Det påminner dem varje månad om att skatten är betydligt högre än 30 procent som många tror. Det vore inte bara rättvist utan också nyttigt om även löntagare fick uppleva att betala in sin skatt. Genom att konfronteras med en e-faktura på Internetbanken eller ett inbetalningskort som kommer med lönebeskedet i brevlådan, blir det tydligt för var och en hur mycket skatt vi faktiskt betalar. Det vore ett viktigt steg att göra fler människor medvetna om hur vårt skattesystem ser ut och fungerar. Att avskaffa källskattesystemet är därmed ett viktigt steg mot ökad medborgarmakt.