Motion till riksdagen
2009/10:Sk544
av Ulrika Karlsson i Uppsala (m)

Riskkapital


m1491

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av entreprenörskonto.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avdragsrätt.

Motivering

Att driva och starta företag skapar möjlighet för den enskilde att förverkliga idéer och drömmar. Samtidigt handlar det om att sköta en verksamhet efter eget huvud. I dag tar svenska entreprenörer stora risker när de tar lån med hög ränta. De lämnar en trygg anställning bakom sig och förlorar därigenom sitt skyddsnät. I de minsta företagen är ägarens och företagens ekonomier ofta sammanknutna i form av personlig borgen och inteckningar.

Det är företag som skapar jobb, trygghet, välstånd och ekonomisk tillväxt. Det är därför avgörande att vi gör det enklare och mer lönsamt att starta, driva och utveckla företag. Riskerna behöver balanseras på ett bättre sätt än i dag och det behövs nya finansieringsformer. Vi måste minimera riskerna och låta dem som tar dessa risker i högre grad få behålla frukterna av sitt risktagande. Det är en bättre väg än höga skatter och krångliga och diskriminerande regler för den som vågar stå på egna ben och bidra till byggandet av samhället.

Sverige har för lite privat entreprenörskap, där människor driver sina egna företag och förvaltar egna pengar. Under de senaste åren har tillgång på riskkapital varit starkt begränsad. Det enskilda ägandet i landet behöver stärkas och det finns stora behov av riskvilligt kapital till framförallt de små och medelstora företagen. Ett sätt att komplettera utbudet av riskkapital vore att införa ett så kallat entreprenörskonto efter skogskontomodellen. Grundtanken med skogskonton är att yrkesverksamma jord- och skogsbrukare kan utjämna inkomsterna över flera år. Användningen av de medel som är insatta på skogskonton är reglerad i lag. För att kunna göra skattefria avskrivningar måste ägaren återinvestera inom jord- och skogsbrukets verksamhetsområde.

Framtidens tillväxtpotential finns hos dagens små och medelstora företag. Sverige förlorar tillväxtkraft när vi inte har möjlighet att finansiera och stötta de många verkligt goda idéer som finns i existerande och framtida företag. Det är därför av allra största vikt vi skapar bättre förutsättningar för riskkapital för dessa företag. Vi behöver således underlätta för privatpersoner att våga investera i tidiga skeden som normalt är hög risk. En ”normal” riskkapitalist investerar inte i dessa lägen. Risken är inte försvarbar när avkastningen skall mätas alternativt på aktiemarknaden. Företagen måste ha kommit långt i sin utveckling, och därigenom fått en lägre riskfaktor, innan riskkapital av traditionell modell blir intressant. Jag anser därför att man bör överväga att införa så kallade entreprenörskonton, efter skogskontomodellen, i syfte att skapa en möjlighet att skjuta upp kapitalbeskattningen, ett så kallat uppskov vid återinvesteringar i onoterade bolag.

Entreprenörskonton skapar en möjlighet för privatpersoner och företag att skjuta (vinst)skatt framför sig. Exempelvis kan vinster från tidigare investeringar beskattas först fem år efter realisering. Under dessa fem år har personen möjlighet att återinvestera vinsten i andra bolag.

I april 2009 presenterades en utredning (SOU 2009:33) för regeringen om förslagen som anförs i denna motion. Utredningen lade inte några förslag men presenterade ett utkast till hur ett system med ett särskilt sparkonto, riskkapitalkonto, skulle kunna se ut. Deras utkast är mycket lik det förslag som har anförts i denna motion och i mina tidigare motioner om denna fråga. Utredningen motsätter sig dock förslaget om att kunna skjuta vinstskatten framför sig. Regeringen lade dock i september 2009 fram en lagrådsremiss om att kapitalvinster och utdelningar på andelar i handelsbolag och andelar ägda av handelsbolag skall befrias från skatt på samma sätt som sker med näringsbetingade andelar i dag. Detta är mycket glädjande men förslaget bör även omfatta onoterade företag som inte bedrivs i handelsbolagsform.

Utredningen har också tagit hänsyn till mitt förslag om att investeringar i ett nystartat företag bör vara avdragsgilla i förhållande till inkomstskatten. På så vis stimulerar vi fler att bidra till mer tillväxt och samtidigt öka förståelsen och intresset för företagandet.

Dessa i motionen anförda förslag skapar en stimulans för många idérika personer med affärsidéer att etablera nya företag, samt utveckla och expandera existerande företag. Det skulle också med all sannolikhet göra det lättare att skaffa riskvilligt kapital.

Mot bakgrund av utredningens slutsatser vore det önskvärt om regeringen ser över möjligheten att införa riskkapitalavdrag.

Stockholm den 6 oktober 2009

Ulrika Karlsson i Uppsala (m)