Motion till riksdagen
2009/10:Sk541
av Cecilia Widegren och Göran Montan (m)

Friskvårdsavdrag för alla för en bättre hälsa


m1362

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ridsport och golf som del av den avdragsgilla friskvårdsförmånen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om individuellt avdrag för friskvård för alla för en bättre hälsa.

Motivering

Genom regelbunden motion – både enklare såsom promenader till hårda spinningpass – förbättrar människor sin hälsa och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, övervikt etc. Att fler människor motionerar skulle vara en betydelsefull, hälsofrämjande åtgärd som förutom det förbättrade individuella välmåendet skulle innebära minskad belastning på sjukvården och sjukförsäkringssystemet.

Avdragsgillt friskvårdsavdrag

Det är möjligt för en arbetsgivare att bidra till personalens styrketräning, fotboll, innebandy, tennis, tai chi etcetera. Alltifrån hård fysisk träning till avslappningsövningar faller alltså under sådan friskvård som kan subventioneras skattefritt. Men aktiviteter som ridning faller utanför Skatteverkets definition av motion och friskvård trots dess erkänt goda effekter för kropp och hälsa. När det handlar om friskvårdsstöd till anställda är alltså dagens begränsningar godtyckliga.

Ridsporten borde jämställas med andra former av friskvård och motion som är skattebefriade och kan subventioneras av arbetsgivare. Det är inte rimligt att hålla en så folkkär friskvårdssport utanför. Golfen är numera en folksport som många provar på och golfklubbarna gör det enkelt för alla att deltaga. Skatteutskottet har redan uttalat sig om att se mer positivt på golf som en del av friskvårdsförmånen, samma borde gälla för ridsport. Sveriges riksdag har också vid upprepade tillfällen bifallit och stött förändringar av denna föråldrade gränsdragning.

Att motionsridning inte kan vara skattebefriad friskvård är dåligt motiverat i dagens lagtext. Det enda som finns föreskrivet är att ”exklusiva sporter” utan fysisk ansträngning som kräver dyrbara anläggningar, redskap och kringutrustning inte ska omfattas av skattefriheten. Inget av detta gäller för hästsporten, där olika former av motionsridning är en växande sysselsättning – för unga såväl som för äldre och rörelsehindrade – som erbjuder både fysisk aktivitet, social kontakt och en avslappnande naturupplevelse om man rider utomhus. Ridsporten har dessutom visat sig vara effektiv i rehabiliteringsarbete med arbetsskador samt en stor idrott för många funktionshindrade.

När det gäller ridning är det ju dessutom inte utrustningen eller hästen som ska räknas till personalvårdsförmånen utan det är möjligheten att hyra häst eller gå på ridskola som ska subventioneras, precis som hyran för en tennisplan eller squashhall.

Individuellt friskvårdsavdrag för alla för en bättre hälsa

I dag har arbetsgivare möjlighet att avdragsgillt stödja de anställdas motionerande och friskvård. Inom ramen för det kan anställda träna med gymnastik, styrketräning, spinning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton eller squash, lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy. Även andra aktiviteter av liknande slag, t.ex. enklare former av motionsdans som bugg, folkdans, squaredance och jazzdans, godtas som skattefria personalvårdsförmåner. Förutom den fysiska rörelsen kan andra former för utövande av friskvård t.ex. kostrådgivning, information om stresshantering och s.k. kontorsmassage vara avdragsgillt.

Dagens friskvårdsavdrag är en positiv åtgärd, förutom att den inte är generell och omfattar ridsport, golf, utförsåkning eller segling, som underlättar och bidrar till en investering i människors välmående.

För att utveckla och sprida friskvårdsarbetet bredare, inte minst inkludera de som inte har en arbetsgivare – studenter, de med sjuk- och aktivitetsersättning, pensionärer m.fl. – bör möjligheten till ett årligt individuellt friskvårdsavdrag, utan dagens undantag, ses över. Det skulle ge fler möjligheten att ta ett större eget ansvar för den egna hälsan. När hälsan stärks mår människor bättre och så även samhället i stort.

Stockholm den 25 september 2009

Cecilia Widegren (m)

Göran Montan (m)