Motion till riksdagen
2009/10:Sk529
av Margareta Cederfelt och Eva Bengtson Skogsberg (m)

Avdrag för utvecklingskostnader


m1239

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skapa ett mer innovativt Sverige genom att se över möjligheterna för privatpersoner att kunna göra avdrag för utvecklingskostnader i egna utvecklingsbolag.

Motivering

Många uppfinnare beskriver svårigheter att utveckla sina idéer till uppfinningar. Detta gäller inte minst de uppfinnare som inte är verksamma vid universitet och högskolor. En uppfinning kan ha sin uppkomst i forskning men den kan också ha sin uppkomst från praktisk erfarenhet. Av de teknikbaserade företagen som etableras i Sverige startas 20 procent av forskare och lärare från universiteten. Merparten (49 procent) startas av personer från etablerade företag. Entreprenörer i olika kombinationer med uppfinnare ligger bakom 31 procent. De företag vars alla grundare kommer direkt från universiteten har historiskt sett haft en svag ekonomisk utveckling.

Med ett samhällsklimat som bejakar idéutveckling, uppfinningar och företagande ökar förutsättningarna för att uppfinningarna kan resultera i lyckosamma innovationer.

Uppfinnare upplever sig ofta ha ett behov av stöd i tidiga skeden av utvecklingsarbetet. Stödet kan avse allt från tekniska lösningar och immaterialrätt till marknadsanalyser. Det finns aktörer i samhället som kan bistå med detta, exempelvis Almi och inte minst frivilliga föreningar och sammanslutningar som Svenska Uppfinnareföreningen och Svenska Uppfinnarakademien.

Tyvärr är det ändå vanligt att uppfinnare upplever sig ha behov av stöd som inte kan uppfyllas av befintliga aktörer. Det kan exempelvis handla om såddfinansiering eller nätverk inom specifika nischer. Därför är det angeläget att nya vägar utvecklas för uppfinnare som behöver stöd i tidiga skeden. Stödet kan vara finansiellt, kunskapsmässigt eller erfarenhetsbaserat. Privata alternativ kan utgöra en viktig del bland de aktörer till vilka uppfinnarna vänder sig för att få stöd. Eftersom det är svårt att bedöma affärsidéns bärkraft måste det finnas en pluralism av olika aktörer i systemet.

Ett sätt att stimulera privatpersoner att våga investera i nya företag och utvecklingsprojekt är att införa särskilda skatteincitament för fysiska personers investeringar i mindre företag. Förslagsvis bör möjligheterna ses över för privatpersoner att kunna göra avdrag för utvecklingskostnaderna i egna utvecklingsbolag mot inkomst av tjänst. På så sätt skapar vi ett Sverige med större innovationskraft och entreprenörskap.

Stockholm den 1 oktober 2009

Margareta Cederfelt (m)

Eva Bengtson Skogsberg (m)