Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utredning för att se över de konsumentkooperativa reglerna för skattefri återbäring.
Den hittills utbyggda vindkraften i Sverige står för ca 2 TWh per år. Tillkomsten har gynnats av den acceptans som uppnåtts av att ca 10 % av utbyggnaden kunnat erbjudas bl.a. närboende till vindkraftsparkerna via andelsägande i ekonomiska föreningar.
Vindkraften erbjuder människor en ny och lättillgänglig möjlighet att investera förnybar energi för eget behov, och därigenom försäkra sig om miljövänlig el till en stabil kostnad i framtiden. Det är en möjlighet som annars bara är öppen för stora företag och för hushåll som kan ha ett eget litet vindkraftverk på tomten. Jämfört med alternativet, att äga sitt eget vindkraftverk på den egna gården, är det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv mycket effektivare att gå samman med andra och investera i större och effektivare anläggningar. Därför anser vi att det snarast bör göras en översyn av regelverket.
I t.ex. Dalarnas län var de tre första vindkraftverken andelsägda. Idag är tio andelsägda av totalt 60 verk i länet. Den största föreningen i länet, Dala Vindkraft Ekonomisk förening, bildades 2006 och blev i december 2007 under en period landets största vindkraftskooperativ med 1 500 medlemmar som ägde 15 800 andelar, motsvarande en produktion på 15,8 miljoner kWh. Föreningen köper sina verk av det närstående Dala Vind AB, som är en regional projektör. Minst ett verk vid varje uppförd vindkraftspark erbjuds till närboende.
Nu påpekar branschen att andelsförsäljningen, av flera skäl, riskerar att minska. Det kan i värsta fall bli svårt att nå riksdagens planeringsmål till 2020 på 30 TWh, varav 20 till havs, för utbyggnaden av vindkraft.
Det är viktigt att undvika olika särlösningar därför att dessa bl.a. riskerar att göra skattesystemet än mer komplicerat. Vi anser att en utredning bör tillsättas för att se över de konsumentkooperativa reglerna för skattefri återbäring.