Motion till riksdagen
2009/10:Sk518
av Hans Rothenberg och Cecilie Tenfjord-Toftby (m)

Översyn av skatteregler för kunskapsintensiv forskningsindustri


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av skattereglerna för kunskapsintensiv forskningsindustri.

Motivering

Sverige har en topplacering inom OECD vad gäller samlad satsning av resurser till forskning och utveckling. En stor del satsas inom tung tillverkningsindustri för exportmarknaden. Trots denna topplacering inom OECD avseende satsning inom FoU, ligger Sverige långt ned på listan vad gäller att växla upp patent till affärsdrivande verksamhet. Ett talande exempel är att Sverige är det enda OECD-medlemsland som inte har något av sina femtio största företag grundat efter 1970.

För att svenska små och medelstora företag med sikte på export- och tillväxtmarknader ska kunna växa sig till en genomsnittlig konkurrenskraftsnivå, behövs ett starkt förbättrad inhemskt innovationsklimat för de befintliga samt blivande innovationstäta företagsgrupperna. Många goda steg på denna väg har tagits av alliansregeringen, inte minst genom den forskningsproposition som lades 2008. Skutan tar dock lång tid att vända och ytterligare insatser krävs.

I flera andra OECD-länder finns strukturer och specifika satsningar som i hög grad främjar dess kunskapsintensiva företagsgrupper. Det är system som i sin tur genererar starkare inhemska marknader och ger de snabbväxande företagen en enklare resa mot exportframgångar på externa tillväxtmarknader.

Som litet och exportberoende industriland har Sverige stort behov av att kunna hävda sig väl på världsmarknaden. Trots de nu gjorda och stora satsningarna inom FoU, har Sverige i ett internationellt perspektiv en låg kommersialiseringsgrad av inhemska forskningsrön.

Som ett led i att utveckla möjligheterna till denna utveckling behövs en struktur som är uthållig över tiden och okänslig för konjunktursvängningar. För att SO-patenterande bolag ska finna det intressant att lämna ifrån sig SO utan att erhålla ersättning i form av likvida medel, bör staten återinföra ett slags RUF (resultatutjämningsfond) som innebär att efter att auktoriserad revisor fastställt upplupen kostnad för utveckling av SO-patent, så erhåller bolaget en fastställd summa att bokföra som ”upplupen” skattereduktion, vilken fungerar som en vilande skatteskuld under en fastställd löptid. När sedan den bortre gränsen utfaller inträder skatteplikten och inbetalning av upplupen skatt sker.

Genom att kunskaps- och forskningsintensiv tillverkningsindustri får möjlighet att skjuta upp inbetalning av skatt på kapital (RUF) som tagits i anspråk för att få fram de forskningsrön som lett till att en ”Spin Out” (SO) patenterats, ökar möjligheterna att kommersialisera dessa inom det patenterande bolagets kärnverksamhet. Med hjälp av en RUF kan det avsatta kapitalet användas ytterligare en gång inom behovsforskningen, utan att nytt utvecklingskapital behöver tillföras.

Skatten som är upplupen för svensk forskningsintensiv exportindustri fastställs på en viss nivå och varken minskar eller försvinner, men bidrar till att skapa ytterligare tillväxt, sysselsättning och därmed en större skattebas.

Från många håll talar internationell erfarenhet för detta. Inte minst i de OECD-länder som gjort liknande specifika satsningar, har man rönt framgångar som lett till allt högre placeringar på OECD:s tillväxtliga.

Det är läge att se över möjligheterna för kunskapsintensiv forskningsindustri att med hjälp av en fastställd uppskjuten/upplupen skatteinbetalning kunna avsätta resurser till att utveckla fler patent innan den bortre gränsen utfaller och skatteinbetalningen tillförs statskassan.

Stockholm den 1 oktober 2009

Hans Rothenberg (m)

Cecilie Tenfjord-Toftby (m)