Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förändra och förenkla aktiebeskattningen.
Kapital kan flytta över gränserna. Resultatet av en hög skatt kan bli att man inte får in någon skatt alls. Enligt Skatteverket har detta skett i Sverige. Under den senaste 20-årsperioden bedöms staten, d.v.s. alla svenska medborgare, ha gått miste om 500 miljarder kronor som sparats utomlands. Man kan också fråga sig hur många miljarder som staten har gått miste om p.g.a. ”dött kapital” då människor sparat sina pengar ”i madrassen”.
Genom politiska beslut påverkas människor i sina ställningstaganden. Politiken kan ge incitament till att utföra en handling eller till att undvika att utföra den. Statens önskan att ta in skatt måste därför balanseras mot behovet av att människor investerar, sparar och skattar i Sverige.
Det svenska skattetrycket på aktieägande är tre gånger högre än genomsnittet inom EU och OECD. Den som i Sverige riskerar sina pengar genom att investera i företag och nyttig verksamhet betalar 30% av sin kapitalvinst i skatt jämfört med EU-snittet på 13%. Har aktierna ägts i två år sjunker genomsnittsskatten i EU till 7% men ligger kvar på 30% i Sverige, där ingen skillnad görs mellan korta och långsiktiga aktieinnehav.
Vid korta innehav är det endast Belgien som tillämpar en högre skattesats än Sverige men vid ett längre innehav är kapitalvinsten däremot skattefri.
För att starta ett företag behövs det riskkapital och när ett företag skall växa behövs det också riskkapital. För att Sverige skall ha en god ekonomisk tillväxt krävs en bra och tillförlitlig tillgång på svenskt riskkapital.
Aktiesparandet som sparform behöver därför uppmuntras. Komplicerade skatteregler måste tas bort eller ändras och svensk aktiebeskattning närma sig EU-genomsnittet så att vi kan konkurrera med övriga medlemsländer. De skattemässiga förutsättningarna måste vara likartade så att utländska ägare inte gynnas genom att svenskt aktieägande beskattas hårdare.
För att räkna fram den kapitalvinst som skall beskattas vid försäljning av t.ex. Ericssonaktier från köp till försäljning via fondemission, split eller nyemission behövs en hel del pappersarbete. Trots att Skatteverket utvecklat sin handledning på ett föredömligt sätt är det så svårt och komplicerat att experter i både radio och press måste hjälpa till i deklarationstider. Schablonmetoden kan vara en utväg för att slippa alla dessa beräkningar men är oftast inte särskilt fördelaktig för skattebetalaren. Beskattning skall vara enkel och rak. En vanlig medborgare skall kunna klara sig utan att söka experthjälp.
Jag anser att en lägre och för deklaranten mindre komplicerad aktiebeskattning skulle stimulera till att välja att spara i enskilda aktier och på så sätt öka företagens tillgång till riskkapital. Regeringen bör därför se över reglerna för aktiebeskattning.