Motion till riksdagen
2009/10:Sk505
av Marianne Watz (m)

Högre inkomstgräns för att bli skattskyldig


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en bestämd och höjd lägsta gräns för skattskyldighet vid arbetsinkomst.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa en europeisk nivå för den lägsta gränsen för skattskyldighet vid arbetsinkomst.

Motivering

Grundavdraget är gränsen för när en inkomsttagare i Sverige ska börja betala skatt. Det är en gräns som bestäms automatiskt utifrån prisbasbeloppet, och som varierar beroende på den taxerade inkomsten. Summan justeras varje år. För år 2009 är det lägsta grundavdraget 18 200 kr per år. Den som tjänar under detta belopp under året behöver inte deklarera eller betala skatt.

SEB har rapporterat att grundavdragen kommer att räknas ner nästa år, på grund av att konsumentpriserna föll 2008–2009. Det innebär att det lägsta grundavdraget kommer att bli 18 000 kr år 2010.

Som ett resultat av Allians för Sveriges jobbskatteavdrag på förvärvsarbete har gränsen höjts för när man behöver börja betala skatt på arbete. Jobbskatteavdraget har kommit att fungera som ett extra grundavdrag. Förvärvsarbetare som har en inkomst på strax under 40 000 kr per år behöver därför inte betala någon skatt.

Grundavdragets främsta uppgift är att lindra beskattningen för låg- och medelinkomsttagare. Denna roll har jobbskatteavdraget stärkt. Ju lägre gränsen är för att bli skattskyldig, desto lägre är incitamentet till att arbeta. En låg gräns slår hårt mot unga som vill ha ett jobb t.ex. över sommaren, men också mot alla människor som inte har fast anställning och vill ta sig in på arbetsmarknaden via temporära anställningar.

Trots att den undre gränsen för att börja betala skatt har höjts genom jobbskatteavdraget får man idag högst tjäna 40 000 kr för att slippa betala skatt. Vid en jämförelse med andra europeiska länder finner man att den lägsta gränsen för skattskyldighet varierar. I Storbritannien behöver man börja betala skatt efter 71 000 kronor per år. I Irland är gränsen 91 000 kr per år, i Tyskland 76 000 kr per år. Till och med vårt grannland Danmark, som ligger högre än Sverige i totalt skattetryck, har sin gräns på cirka 54 000 kr per år.

Genomsnittet i EU-länderna innan skatt ska betalas är 56 000 kr. Det innebär att genomsnittseuropén börjar betala skatt vid en inkomstnivå då en svensk redan betalat väl över 10 000 kr i skatt.

Sverige behöver en bestämd lägsta gräns för när skatt ska betalas på förvärvsinkomst. När det är ekonomiskt möjligt för Sverige att ytterligare stärka arbetslinjen, bör det övervägas att genom jobbskatteavdraget höja den lägsta gränsen för skattskyldighet vid förvärvsarbete, så att den kommer på en genomsnittlig EU-nivå.

Stockholm den 1 oktober 2009

Marianne Watz (m)