Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att regeringen snarast och skyndsamt förhandlar fram ett nytt skatteavtal med Danmark i enlighet med sina löften.
Öresundsregionen utgör Sveriges tredje största och Danmarks största storstadsområde. Öresundsregionen är det största samfällda storstadsområdet i Norden och utgör en port till Europa. Utbytet mellan Danmark och Sverige har aldrig varit större än idag. Arbetsmarknad och utbildning, främst den på högskole- och universitetsnivå, smälter samman och tillväxten i båda länderna har främjats av utbytet. Grunden har legat i förbättringarna i infrastrukturen dvs. bron och Västkustbanan. Att Tyskland och Danmark nu kommit överens om en bro över Fehmarn bält kommer ytterligare att stärka utvecklingen i Öresundsregionen.
Men fortfarande finns det en stor utvecklingspotential som inte utnyttjats fullt, till största del beroende av att de svenska och danska samhälleliga regelverken är dåligt integrerade.
Det nu gällande skatteavtalet mellan Sverige och Danmark slöts 2003 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen och var då ett viktigt första steg till reglering mellan länderna. Avtalet innebar att Danmark började betala Sverige en del av det skatteöverskott man fick in.
Tiden har dock förändrat förutsättningarna för avtalet. Öresundsregionens invånare rör sig allt mer över sundet, och allt fler arbetspendlar till ”andra sidan”. Pendlarna är nu tre gånger så många som när avtalet slöts. Det är dock ca 10 gånger så många av pendlarna som skattar i Danmark som i Sverige. Och antalet ökar hela tiden, framförallt eftersom allt fler danskar flyttar över hit men fortsätter på sina gamla jobb i Danmark. Det som måste lösas är hur man gifter ihop ett system där man betalar skatt där man bor (Sverige) med ett system där man betalar skatt där man arbetar (Danmark). På en gemensam arbetsmarknad är det inte rimligt att vanliga löntagare ska behöva lägga en massa tid och kraft på skatteplanering.
Det är väldigt många människors vardag som berörs och många som är i behov av ett enkelt och tydligt regelverk. Det krångel för de enskilda som det innebär att leva med två olika skattesystem har inte minskat, och det drabbar nu fler och fler. Historiskt har skyldigheten att betala skatt varit förbunden med rättigheten att få rösta. För pendlarna i Öresundsregionen har detta samband fallit isär. Danskarna som bor i Skåne men arbetar i Danmark får inte rösta i Danmark där de betalar skatt. Däremot får de rösta i Sverige fast de inte betalar någon skatt här. Det innebär att de inte får vara med och påverka hur deras egna skatter används, men de får rösta om hur de skatter som andra betalar ska användas.
Kommunalt är det givetvis också ett bekymmer att ha invånare som kräver kommunal service samtidigt som de inte bidrar till skatteunderlaget.
Ministrar i den borgerliga regeringen i Sverige har sedan man vann valet 2006 vid upprepade tillfällen sagt att man vill ha en ändrad reglering mellan länderna, men ingenting händer.
Vi anser att det nu är hög tid att skyndsamt förhandla fram ett helt nytt skatteavtal mellan Sverige och Danmark – ett skatteavtal som sätter den enskilde pendlarens situation i centrum och som gör vardagen enklare. Utgångspunkten måste vara att skatt betalas där man bor.