Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att pröva möjligheten av ett reseavdrag som kan infogas i klimat- och miljöpolitiken.
Människor som väljer den mer klimat- och miljövänliga kollektivtrafiken framför eget bilåkande borde uppmuntras betydligt mer i detta beteende. Om vi med olika stimulanser kan uppmuntra fler att resa kollektivt skulle det ha goda klimat- och miljöeffekter. Ett sätt att uppmuntra fler att resa kollektivt skulle kunna vara att förändra reseavdraget så att det gynnade främst kollektivtrafikresande men också samåkning.
Kollektivtrafiken är viktig för Uppsala län. Regionförbundet antog redan 2005 ett strategidokument för utvecklingen av kollektivtrafiken i länet. Totalt genomförs drygt 25 miljoner resor om året med kollektivtrafiken, varav 11 miljoner är längre resor utanför stadstrafiken i Uppsala tätort. Upptåget har ökat kraftigt både reellt och som andel av kollektivtrafiken i länet. 2003 omfattade tågtrafiken 5 procent av regiontrafiken, 2007 omfattade den en fjärdedel av regiontrafiken. Förlängningen av Upptåget med en södra sträckning mellan Uppsala och Upplands Väsby innebar en ytterligare skjuts för den spårbundna trafiken i länet som i övrigt domineras av SJ och Uppsalapendeln till Stockholm.
Beloppsgränsen över vilken kostnader för resor mellan bostaden och arbetsplatsen får dras av är 8 000 kronor för inkomståret 2008 och 9 000 kronor för inkomståret 2009. Den borgerliga regeringen försämrade 2007 beloppsgränsen från 7 000 till 8 000 kronor. Höjningen motiverades av regeringen som ett led i finansieringen av förvärvsavdraget. Det är ett dåligt motiv då försämringen negativt påverkar incitamentet att söka och ta jobb som innebär pendling. Det har varit en generell linje från regeringens sida att försämra avdrag som vanligt folk har samtidigt som avdragsmöjligheterna för högre inkomsttagare förbättrats.
Synen på reseavdraget har utgått från det som allmänt gäller för beskattning. Reseavdraget har varit neutralt till val av färdsätt och ska inte påverka skattebetalarens val av beteende. Jag menar att reseavdraget istället borde inlemmas i klimat- och miljöpolitiken och utgå ifrån det som gäller för punktskatter. Punktskatter syftar som bekant till att påverka människors konsumtionsbeteende. Reseavdraget borde främja resande med spårbunden trafik framför vägtrafik, kollektivtrafik framför enskild bil samt samåkande framför att köra en person i bilen. Givetvis finns det ett rättviseproblem att reda ut. Spårbunden trafik är inte geografiskt tillgänglig för alla och kollektivtrafiknätet är för glest i många delar av landet.
Med anledning av ovanstående bör möjligheten att införa ett klimat- och miljöanpassat reseavdrag ses över.